Parlamentul incepe miercuri o noua sesiune ordinara, sub semnul protestului Opozitiei

Data publicarii: 01-02-2012 | Politica

Parlamentul isi reia activitatea miercuri, cand se deschide prima sesiune ordinara din acest an, sub semnul protestului parlamentarilor USL, care nu vor participa la sedintele Camerei Deputatilor si Senatului. Camera Deputatilor si Senatul au fost convocate in prima sesiune ordinara de la 1 februarie de catre presedintii acestor foruri, Roberta Anastase si Vasile Blaga.

In prima zi de lucru din sesiunea parlamentara, deputatii si senatorii isi vor alege in plen noii membri ai birourilor permanente, structuri de conducere formate din presedinte, vicepresedinti, secretari si chestori. Presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, care sunt totodata si presedintii birourilor permanente, se aleg prin vot secret la inceputul legislaturii, pe intreaga durata a mandatului parlamentarilor, iar ceilalti membri sunt alesi la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare. Cel mai probabil, vor fi nominalizati aproape aceiasi membri ai birourilor permanente. La Senat trebuie sa se gaseasca un inlocuitor pentru Cristian Diaconescu, care la inceputul acestui an a devenit ministrul Afacerilor Externe. El detinea in Biroul permanent al Senatului functia de vicepresedinte din partea UNPR. De asemenea, Adrian Nastase nu va mai candida pentru functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor, potrivit liderului deputatilor PSD, Mircea Dusa. Grupurile parlamentare urmeaza sa decida si asupra conducerilor lor. La aceste decizii vor lua parte si parlamentarii Opozitiei. 

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a declarat, pentru AGERPRES, ca parlamentarii USL vor participa la prima sedinta a Biroului permanent si la plen si ca isi vor desemna reprezentanti in conducerea Parlamentului, iar ulterior vor demara protestul fata de actiunile puterii prin neparticiparea la lucrarile plenului, comisiilor si ale birourilor permanente. Potrivit presedintelui PNL, Crin Antonescu, protestul Opozitiei se va incheia in momentul in care vor fi organizate alegeri. "Durata (protestului - n.r.) este pana la alegeri anticipate, speram noi, sau pana la momentul in care, in urma unui acord oficial incheiat in vederea unor schimbari majore, a unor alegeri anticipate, ar trebui transpus in Parlament printr-un vot", a explicat Antonescu. 

El a aratat ca parlamentarii USL se retrag din activitatea "uzuala" a Parlamentului, pastrandu-si mandatul si dreptul de vot pe care sa-l activeze in "situatii de maxima importanta", cum ar fi decizii, hotarari sau legi privitoare la alegeri anticipate, motiune de cenzura, suspendarea presedintelui sau modificarea legislatiei electorale. Deputatii si senatorii Opozitiei vor renunta pe durata protestului la indemnizatia aferenta participarii la sedintele din Parlament. In timpul acestei "greve" parlamentarii USL se vor afla totusi in Parlament, dar si in teritoriu. 

Anuntul Opozitiei a fost aspru criticat de Putere. Premierul Emil Boc a calificat acest demers ca fiind unul fara consistenta. "Eu cred ca aceasta decizie a Opozitiei de a intra in greva parlamentara este imatura si iresponsabila. Atunci cand ai o slujba si esti platit pentru ea, trebuie sa-ti faci datoria. Mai bine sau mai prost, apreciaza cei care trebuie sa aprecieze, dar trebuie sa-ti faci datoria. Nu ca la gradinita, iti iei jucariile si te duci acasa, ca esti suparat. Opozitia trebuie sa fie in permanenta competitie cu Puterea, sa vina cu solutii alternative", a declarat Boc, la postul public de televiziune. 

Noua sesiune parlamentara incepe si sub semnul restantelor, numai la Camera Deputatilor existand 640 de initiative aflate in proces legislativ din sesiunile anterioare. Deputatii ar trebui sa decida, printre altele, asupra proiectului de lege care prevede reluarea vanatorii pe teritoriul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii". Proiectul a fost reintors din plen la comisia de specialitate la solicitarea PDL. Proiectul de lege privind aprobarea OUG 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei "Delta Dunarii' a fost modificat in comisii, prin introducerea posibilitatii vanatorii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. 

Printre initiativele asupra ca senatorii trebuie sa decida in aceasta sesiune parlamentara se afla propunerea legislativa care prevede majorarea cu 10% a salariilor pentru functionarii publici care lucreaza in relatiile cu publicul in zonele unde minoritatile nationale au o pondere de peste 20% si care cunosc limba materna a minoritatilor respective. 

Actul normativ initiat de deputatii UDMR Mate Andras Levente si Marton Arpad a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputatilor. 

De asemenea, parlamentarii trebuie sa dezbata din nou legea privind gestionarea cainilor fara stapan, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat-o neconstitutionala. Pentru noua sesiune parlamentara parlamentarii si-au stabilit anumite prioritati legislative. 

Presedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat ca prioritatile legislative ale democrat-liberalilor sunt revizuirea Constitutiei pentru reducerea numarului de parlamentari si parlament unicameral, proiectul de lege care vizeaza intrarea in vigoare a Codului de procedura civila, precum si cel privind colaborarea dintre Guvern si Parlament in problematica europeana. 

El a adaugat ca revizuirea Constitutiei nu poate fi facuta doar de PDL, pentru ca e nevoie de doua treimi in Parlament si ca spera ca si Opozitia sa inteleaga faptul ca romanii au votat acest lucru, parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, iar fara revizuirea Constitutiei nu se poate ajunge la acest lucru. 

O alta prioritate legislativa a PDL este proiectul de lege care vizeaza intrarea in vigoare a Codului de procedura civila, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 iunie. O a treia prioritate a democrat-liberalilor este proiectul de lege care vizeaza colaborarea dintre Guvern si Parlament pe afaceri europene, un proiect care vizeaza derularea in 2012 si in anii urmatori a problematicii europene si a modului de cooperare in continuare intre Guvern si Parlament pe aceste teme. 

Presedintele UDMR, Hunor Kelemen, a afirmat ca Uniunea nu va sustine in sesiunea parlamentara din aceasta primavara "legi de mare anvergura", cum ar fi legea sanatatii, legea privind votul prin corespondenta sau legea privind reorganizarea administrativa. Cea de-a saptea sesiune parlamentara din actuala legislatura incepe pe 1 februarie si se va incheia la sfarsitul lunii iunie. 

Sursa: AGERPRES.