Standard & Poor's: zona euro va iesi din recesiune in al doilea semestru

Data publicarii: 03-02-2012 | International

Zona euro ar trebui sa iasa dintr-o usoara recesiune in a doua jumatate a anului, insa exista sanse considerabile sa sufere o contractie mult mai severa, a anuntat joi agentia de evaluare Standard & Poor's, transmite AFP.

'Credem ca balanta continua sa se incline spre o recesiune usoara si o revenire lenta a cresterii, chiar daca riscurile pentru un scenariu mai pesimist nu au disparut inca', a declarat economistul sef pentru zona euro, Jean-Michel Six. 

Potrivit scenariului de baza al Standard & Poor's, zona euro va inregistra o crestere zero in 2012 urmata de un avans de 1% in 2013. 'In prezent atribuim o probabilitate de 60% pentru scenariul nostru de baza, spre deosebire de 40% sanse pentru scenariul alternativ care prevede o recesiune dubla', se arata intr-un raport al Standard & Poor's 

Agentia a subliniat ca trei factori vor determina amploarea actualei incetiniri economice: modul in care va rezista cererea venita de pe pietele emergente; cum vor reactiona consumatorii europeni la noile incertitudini; modul in care guvernele europene si in special Banca Centrala Europeana vor reusi sa reaprinda increderea investitorilor in pietele de capital in urmatoarele trimestre. 

La randul sau, Fondul Monetar International, in ultimele sale prognoze date publicitatii saptamana trecuta, a estimat si el ca zona euro va suferi doar o usoara recesiune, dar va termina anul fara crestere.

Sursa: AGERPRES