Alexandru Lazescu (TVR): Nu am decis incetarea mandatului Rodicai Culcer la presiuni politice

Data publicarii: 03-02-2012 | Media

Presedintele-director general al TVR, Alexandru Lazescu, precizeaza ca a decis inlocuirea Rodicai Culcer din functia de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport ca urmare a unei hotarari a Consiliului de Administratie al institutiei si nu la presiunile politice, informeaza un comunicat remis AGERPRES.

"Ma delimitez de aceasta hotarare pe care, iata, legea ma obliga sa o pun in aplicare. E vorba de o presiune juridica, nu de Ťcedarea la presiuni politiceť. Consider ca este o practica periculoasa ca un consiliu de administratie, indiferent de culoarea lui politica, sa forteze in aceasta maniera schimbarea unor persoane care fac parte din structura de management editorial al televiziunii publice", a spus Lazescu. 

El a aratat ca regreta ceea ce s-a intamplat, in conditiile in care interimatul la DEIS s-ar fi transat in perioada urmatoare printr-un concurs de ocupare a functiei de director. 

"Regret ceea ce s-a intamplat, cu atat mai mult cu cat chestiunea interimatului directorului DEIS, creata prin pensionarea, in iunie 2010, a doamnei Rodica Culcer, s-ar fi transat oricum in urmatoarele saptamani, printr-o solutie fireasca, legitima, corecta din punct de vedere juridic: organizarea unui concurs de ocupare a postului. Chiar la sedinta CA din 31 ianuarie 2012 am prezentat membrilor Consiliului propunerea de organizare a concursului de ocupare a postului. Cu toate acestea, CA al TVR a decis totusi sa voteze, pentru a doua oara - si in ciuda opiniilor juridice care le-au fost puse la dispozitie - incetarea contractului de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport (DEIS) al doamnei Rodica Culcer", a adaugat seful TVR. 

Lazescu afirma ca are incredere in noul director interimar al DEIS, Anca Lazarescu, ca va asigura echilibru si independenta editoriala a stirilor. 

"In ceea ce priveste efectele acestei decizii in plan editorial, am incredere ca echipa de la Stiri, condusa in calitate de interimar - pana la finalizarea concursului de ocupare a postului - de Anca Lazarescu, director al Departamentului Emisiuni Informative, incepand cu data de 7 decembrie 2010, va asigura echilibrul si independenta editoriala a emisiunilor informative ale televiziunii publice. Am convingerea, deci, ca decizia CA nu va avea nicio influenta editoriala. Ii invit pe telespectatori sa-si formeze propria opinie, urmarindu-ne in continuare", completeaza presedintele-director general al Televiziunii Romane. 

TVR mai arata ca aprobarea "angajarii si concedierii personalului societatii" este atributia exclusiva a directorului general al TVR, potrivit articolului 28 litera d din Legea 41/1994. 

"Juristii consultati de TVR - interni si externi - si-au exprimat rezerve cu privire la temeiul legal al hotararii CA in discutie, insa stabilirea legalitatii deciziilor CA intra in responsabilitatea organismelor abilitate, nu a presedintelui-director general, care este obligat sa le aplice", completeaza reprezentantii Televiziunii Publice. 

De asemenea, conform Legii 41/1994, presedintele-director general al TVR are obligatia de a lua toate masurile ce se impun pentru punerea in executie a deciziilor CA si a Regulamentulului privind Organizarea si Functionarea Consiliului de Administratie al SRTV (ROF-CA). 

CA al TVR a decis prima oara in 18 ianuarie incetarea contractului de director interimar al DEIS pentru Rodica Culcer. Marti, Consiliul a dat din nou aceeasi hotarare. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: