Afacerile Endava in Romania au crescut cu circa 60% in 2011, la 9,2 mil. euro

Data publicarii: 06-02-2012 | Afaceri

Endava, una dintre principalele companii de servicii IT din regiune, a inregistrat in 2011, in Romania, o cifra de afaceri de 9,2 mil. euro, in crestere cu circa 60% comparativ cu rezultatele raportate anul anterior. Aproximativ 25% din aceasta cifra au reprezentat vanzari pe plan local, iar cel mai mare volum de vanzari inregistrat de Endava in ultimele 12 luni cu o companie romaneasca s-a ridicat la circa 900.000 euro. 

In plus, compania si-a majorat numarul angajatilor in centrele din Cluj-Napoca, Iasi si Bucuresti la 340 de salariati, cu 33% mai mult decat in ianuarie 2011. In primele saptamani din acest an, Endava a mai recrutat 50 de angajati, iar pentru intreg anul estimeaza o dublare a numarului de salariati din Romania, la peste 750 de persoane.

"Tinand cont de semnalele pozitive care vin dinspre companiile IT cu prezenta in Romania, referitor la rezultate financiare si majorarea numarului de angajati, putem spune ca intreg sectorul IT a consemnat in 2011 una dintre cele mai bune evolutii la nivelul intregii economii.  Domeniul va continua sa creasca si in acest an deoarece este complementar programelor de austeritate desfasurate de companii, fiind cel mai bun si mai fidel partener in eficientizarea activitatilor atunci cand resursele sunt limitate”, a declarat Marian Popa, Managing Director Endava pentru regiunea Europei Centrale si de Est.

 De altfel, reprezentantul Endava apreciaza ca Romania are potential pentru a transforma sectorul IT intr-o economie dominanta in urmatorii 20 de ani. Printre principalele probleme cu care se confrunta companiile din domeniu se numara aprecierea accelerata a costurilor, desincronizarea intre necesitatea industriei si absolventii de profil, precum si lipsa unei asociatii unice a companiilor de IT.

Serviciile IT pentru companiile locale in crestere 

"Pana in momentul de fata externalizarea serviciilor IT se refera in special la piata externa, insa de curand a aparut si externalizarea pe plan intern. Piata este in crestere si se consolideaza, dar vor mai trece cativa ani pana cand oferta va putea fi furnizata la scara mare si de companii pur romanesti”, a adaugat Marian Popa.

Printre companiile locale care au inceput externalizarea serviciilor IT se numara cele din domeniul telecom, financiar, dar si cele din sectorul energetic, cu atat mai mult cu cat externalizarea serviciilor IT isi arata beneficiile mai pregnant in cazul companiilor de dimensiuni mari. De altfel, in 2011, Endava a livrat proiecte de dezvoltare software pentru institutiile bancare din top 5 din Romania.

Vanzarile catre clienti locali au reprezentat anul trecut aproximativ 25% din cifra de afaceri realizata de Endava in Romania, respectiv 2,3 mil. euro. Diferenta de 75% din afacerile anuale a fost realizata din proiecte pentru clienti externi, in principal din Marea Britanie si Statele Unite. 

Cele mai cautate servicii IT pe plan local sunt cele de implementare a unor solutii de business process management orientate pe automatizarea operatiunilor, in principal ERP-uri si CRM-uri, iar in ultima perioada, companiile romanesti sunt interesate de solutii de document management.