Golden Mind & Spirit: Anul 2012 va fi ratat pentru fondurile europene daca nu se schimba conditiile de implementare

Data publicarii: 06-02-2012 | Economie

Intreaga societate romaneasca este constienta de sansa pe care o reprezinta fondurile europene pentru economia Romaniei, slabita de criza si grevata de lipsuri profunde de sistem. In ciuda faptului ca toti suntem de acord in ceea ce priveste necesitatea de a mari gradul de absorbtie al fondurilor structurale, masurile propuse spre implementare ii descurajeaza chiar si pe cei mai seriosi doritori. Perspectiva care se deschide este aceea ca anul 2012 va fi inca un an ratat in absorbtia de fonduri, iar la sfarsitul anului ne vom plange ca Romania a ramas codasa Uniunii in utilizarea banilor europeni.

Exista motive serioase care indica certitudinea unui an ratat de Romania in privinta fondurilor europene. Astfel, ca sa ne limitam la exemplul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), analizand versiunea draft a Ghidului solicitantului pentru masura 2.3 - proiecte de grant, publicata spre consultare pe 20.01.2011, am observat ca in conditiile date un proiect coerent, realist si eficient nu poate fi implementat. Acest ghid draft, daca va fi pastrat in forma actuala, va submina orice demers de implementare, facand practic imposibila accesarea fondurilor pe masura 2.3.

Exemplul care urmeaza este doar unul din seria celor care pot explica de ce Romania nu reuseste sa isi creasca gradul de absorbtie al fondurilor. Vom urmari si pe mai departe aceasta tema de importanta capitala pentru Romania si vom incerca sa sprijinim clarificarea si corectarea conditiilor impuse pe fondurile europene, fiind constienti ca blocarea lor este in detrimentul intregii societati.

Poate cel mai socant exemplu este faptul ca la nivelul 2 si 3 de curs, numai subventia care trebuie acordata cursantilor pentru participarea la curs depaseste limita sumei alocate de acelasi ghid pentru un participant in ansamblu, cu toate cheltuielile generate de pregatirea sa. Astfel, costul subventiei de participant este, la nivelul 2, de 827,58 Euro, iar limita acceptata este de 700 Euro/participant. La nivelul 3, subventia de participant este de 1.489,65 Euro, iar limita acceptata de numai 1050 de euro.