Isarescu: Inflatia a evoluat foarte apropiat de prognozele BNR situandu-se in proximitatea punctului central de 3%, in 2011

Data publicarii: 07-02-2012 | Finante-Banci

Inflatia a evoluat foarte apropiat de prognozele Bancii Nationale a Romaniei in trimestrul patru din 2011, procesul de dezinflatie fiind franat de majorarea preturilor administrate si deprecierea nominala a leului fata de dolar, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romanei, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei pe trimestrul patru din 2011.

'Inflatia a evoluat foarte apropiat de prognozele BNR. Si la finalul trimestrului patru si la finalul anului s-a situat in proximitatea punctului central de 3% asumata de BNR. Procesul dezinflationist a continuat pe trimestrul patru', a afirmat Isarescu. 

Acesta a precizat ca dezinflatia a fost franata de majorarea preturilor administrate si deprecierea monedei nationale fata de dolar. 'Majorarea preturilor administrate si deprecierea nominala a leului, in special fata de dolar, au franat dezinflatia', a adaugat Isarescu. 

Printre factorii care au contribuit la evolutia buna a inflatiei se numara diminuarea efecului majorarii TVA, detensionarea pietelor internationale de materii prime, agricole si produse energetice, politica monetara si sporirea increderii in procesul dezinflationist. 'Mai multi factori au contribuit la acesta evolutie. S-a diminuat efectul de runda I a majorarii TVA, s-au detensionat pietele internationale de materii prime, agricole si produse energetice. Am avut o persistenta a devizatiei negative a PIB-ului. La toata evolutia pozitiva a contribuit politica monetara, rezistenta in a proceda la masuri pripite in perioada in care am asistat la efectele majorarii TVA. In trimetrul patru, peste asteptarile noastre, o scadere substantiala a anticipatiilor inflationiste a consumatorilor, o sporire a increderii in procesul dezinflationist', a spus acesta. 

Prognoza de inflatie a Banci Nationale a Romaniei a fost de 3,3% pentru 2011, iar pentru 2012 prognoza a fost redusa de la 3,5% la 3%. 

Sursa: AGERPRES