Radu Ghetea: O modalitate prin care bancile ar putea scadea dobanzile ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii

Data publicarii: 09-02-2012 | Finante-Banci

Reducerea rezervelor minime obligatorii de catre Banca Nationala a Romaniei ar reprezenta o modalitate prin care bancile ar putea fi determinate sa reduca dobanzile la credite, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si presedinte al CEC Bank, Radu Ghetea, care a precizat, insa, ca sugestia este formulata in nume personal.

Oficialul ARB a participat la o conferinta privind perspectivele economiei Romaniei. 

'As dori sa fac o sugestie in nume personal catre BNR. Eu consider ca semnalele date din noiembrie incoace adresate bancilor de a reduce dobanzile la credite si indemnurile directe ale guvernatorului sa reducem aceste dobanzi au inceput sa devina fara un efect imediat. Exista un trend in acest sens dar nu suficient ca sa revigoreze creditarea. Sunt mai multe motive care au creat aceasta situatie. Unul ar fi ca nu prea avem garantii si astfel nu putem da credite. As spune ca o modalitate prin care bancile ar putea fi determinate sa reduca dobanzile ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii. Ar fi bani mai ieftini pentru ca bancile sa dea credite', a afirmat Ghetea. 

De asemenea, acesta a precizat ca lichiditatea suplimentara nu va determina o crestere a consumului. 

'BNR considera ca un exces de lichiditate peste lichiditatea actuala ar duce la cresterea inflatiei. Personal din punctul meu de vedere nu e niciun pericol ca acesti bani sa se duca in consum. Cererea este negativa pe sold. Toata lichiditatea va duce spre economie pentru credite in agricultura, pentru parteneriate public-private cu costuri mici pentru clienti', a mentionat Ghetea. 

Sursa: AGERPRES