Implicatiile primaverii arabe si tranzitiile politice ingrijoreaza afacerile din intreaga lume: Harta Riscurilor Politice Aon

Data publicarii: 10-02-2012 | International


Interesul pentru asigurarea riscurilor politice este in crestere 

In timp ce lucrurile au inceput sa se linisteasca in unele tari afectate de primavara araba, rezultatul acestor tensiuni a impulsionat sau intensificat protestele in zeci de tari, atat in interiorul regiunii cat si in alte zone. Potrivit Hartii Riscurilor Politice 2012 lansate astazi de Aon, aceasta produce ingrijorare pentru afacerile care au operatiuni in acele tari.

Aon Risk Solutions, divizia globala de management de risc a Aon Corporation (simbol bursier NYSE: AON), a masurat riscul politic in 167 tari si teritorii pentru a evalua nivelul de risc privind transferul valutar, riscul suveran de neplata, interferentele politice, intreruperea lantului de aprovizionare, riscurile juridice si de reglementare legala, sau violenta politica

'Aceste revolte si proteste raman o preocupare cheie in 2012 si vedem acest lucru reflectat in scaderile de rating ale mai multor tari' a spus Roger Schwarz, Senior Vice Presedinte al departamentului de Management de Criza din cadrul Aon Risk Solutions. 'Acest lucru forteaza directorii generali si financiari ai companiilor care opereaza pe pietele emergente sa revada actualele practici de gestionare a riscurilor precum si masurile de atenuare a efectelor acestora.'

In plus, rezultatul alegerilor din SUA, Franta, Rusia si China ar putea contribui la o incertitudine si mai mare la nivel mondial. Criza datoriilor din zona euro ramane un risc semnificativ  si se extinde si la acele tari dependente economic sau din alt punct de vedere de regiune.

Harta Aon ofera o indicatie a nivelurilor generale si a tipurilor de risc politic, care au legatura cu actiunile sau inactiunile guvernelor straine, inclusiv terte tari care pot priva o afacere de activele sale, preveni sau restrictiona performanta unui contract sau de a afecta rambursarea creditelor catre bancile finantatoare.

Riscul politic poate exista pentru companiile care investesc, opereaza, fac comert sau imprumuta in pietele emergente.

Despre Harta Riscurilor Politice 2012 a Aon 

Aon a masurat riscul politic in 167 de tari si teritorii pentru a evalua nivelul de risc al transferului valutar, al riscului suveran de neplata, interferenta politica, de intrerupere a lantului de aprovizionare, juridic si de reglementare legala, si cel al violentei politice.  Fiecare tara este evaluata cu indicativul care ii corespunde: Scazut, MediuScazut, Mediu, Mediu-Crescut, Ridicat sau Foarte Ridicat. Tarile membre ale Uniunii Europeane si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica nu sunt evaluate in harta pentru anul 2012.

Ratingul de tara reflecta o combinatie de analize facute de Aon Risk Solutions, Oxford Analytica, o companie de analiza si  consultanta la nivel global, precum si opiniile a 26 de sindicate LLOYD'S si asiguratori corporate care subscriu in mod frecvent riscuri politice.

Urcari in clasament (in cazul in care riscul per ansamblu in tara sau teritoriul evaluat este mai slab decat in anul precedent): Moldova, Ucraina, Uruguay

Scaderi in clasament (in cazul in care riscul per ansamblu in tara sau teritoriul evaluat a crescut fata de anul precedent): Azerbaijan, Bahrain, Belarus, Columbia, Croatia, Egipt, Insulele Falkland, Gabon, Guatemala, Guineea Bissau,  Libia, Maroc, Oman, Pakistan, Swaziland, Siria, Thailanda, Tunisia, Uganda, Vietnam, Sahara Occidentala.

Fiecare tara de pe harta este evaluata in functie de diferitele tipuri de riscuri cu care se confrunta, iar aceste  riscuri sunt indicate de urmatoarele pictograme:

Riscul de transfer valutar: Riscul de a fi in imposibilitatea de a efectua plati valutare, ca urmare a impunerii de controale in moneda locala. 71 tari au aceasta pictograma risc, inclusiv Bolivia, Kenya, Swaziland, Pakistan si Turkmenistan.

Riscul juridic si de reglementare legala: Riscul de pierderi financiare sau de reputatie ca urmare a unor dificultati in respectarea legilor, regulamentelor sau coduri dintr-o tara gazda. 104 de tari au aceasta pictograma de risc, fiind  riscul cel mai frecvent pe harta. Printre tarile cu aceasta pictograma de risc sunt Belarus, Kazahstan, Somalia, Thailanda si Yemen.

Interferenta politica: riscul de interventie a guvernului gazda in economie sau alte domenii politice, care afecteaza in mod negativ interesele de afaceri din afara tarii, de exemplu, nationalizare si expropriere. 92 de tari si teritorii au aceasta pictograma de risc, inclusiv cinci noi intrati in 2012: Egipt, Gambia, Libia, Peru si Sahara Occidentala.

Violenta politica: Riscul de greve, revolte, revolte civile, sabotaj, terorism, pagube provocate in mod deliberat, razboi, razboi civil, rebeliune, revolutie, insurectie, acte ostile provocate de catre o parte beligeranta, revolta sau lovitura de stat. 81 de tari au aceasta pictograma de risc, inclusiv Bahrain, Libia, Senegal, Sierra Leone si Turkmenistan.

Riscul suveran de neplata: riscul de esec al unui guvern strain sau o entitate guvernamentala de a onora obligatiile care ii revin in legatura cu imprumuturi sau de alte angajamente financiare. In 2012, 85 de tari au aceasta pictograma de risc, inclusiv Croatia, Republica Dominicana, Egipt, Nigeria si Vietnam.

Intreruperi ale lantului de aprovizionare: Riscul de intrerupere a fluxului de marfuri si / sau servicii in interiorul sau in afara unei tari ca urmare a instabilitatii politice, sociale, economice sau de mediu. Acesta este un risc comun pentru 61 de tari, printre care Guineea Conakry, Papua Noua Guinee, Siria, Tuvalu si Vanuatu.

Despre Aon

Aon Corporation (NYSE: AON) este lider mondial in furnizarea de solutii de management de risc, brokeraj de asigurari si reasigurari, beneficii pentru angajati sii servicii de outsourcing. Prin cei 61.000 angajati in toata lumea, Aon acorda cele mai bune servicii clientilor sai din peste 120 de tari, combinand solutii de risc inovatoare si eficiente cu expertiza tehnica  a resurselor sale  la nivel mondial. Aon a fost numit in mod repetat cel mai bun broker din lume, cel mai bun intermediar de asiguari, cel mai bun intermediar in reasigurari, cel mai bun consultant privind beneficiile pentru angajati si manager de captive de catre surse multiple din industria de profil.

Pentru mai multe informatii despre Aon, vizitati http://www.aon.ro/