Fostii ministri Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, condamnati la 3 ani inchisoare cu executare

Data publicarii: 14-02-2012 | Actualitate

ICCJ a decis marti condamnarea la trei ani de inchisoare cu executare a fostilor ministri ai Agriculturii Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan in dosarul "Caltabosul".

Instanta suprema a mai decis condamnarea la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare a celui de-al treilea inculpat din dosar, Gheorghe Ciorba. 

Decizia poate fi atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al ICCJ. 

Decebal Traian Remes a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, alaturi de Ioan Avram Muresan, acuzat de complicitate la cumparare de influenta in forma continuata, si de omul de afaceri Gheorghe Ciorba, acuzat de cumparare de influenta. 

Conform rechizitoriului DNA, in septembrie 2007, fostul ministru Ioan Muresan ar fi inlesnit transmiterea promisiunii si darea unor produse in valoare de 1.500 lei si a sumei de 15.000 euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, pentru ca acesta sa favorizeze firmele lui Ciorba la licitatii publice organizate de institutii aflate in subordinea sa. 

Banii si produsele alimentare au fost primite in scopul favorizarii firmei "Construct Europromt" SRL Certeze - apartinand fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorba - la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare, prin exercitarea influentei pe care ministrul o avea asupra functionarilor insarcinati cu derularea procedurilor de achizitie publica de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Ramnicu Valcea. 

In cursul lunilor februarie si martie 2008 au avut loc mai multe runde de audieri la DNA a celor doi fosti ministri. 

La 10 martie 2008 s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului din municipiul Baia Mare al lui Decebal Traian Remes, in vederea confiscarii sumelor care au reprezentat obiectul infractiunii de trafic de influenta. 

Sursa: AGERPRES