Adunarea Generala a ONU va vota joi o rezolutie cu privire la Siria

Data publicarii: 15-02-2012 | International

Adunarea Generala a ONU va vota joi un proiect de rezolutie cu privire la Siria, propus de Arabia Saudita si Qatar, dupa ce un proiect asemanator a fost respins in Consiliul de Securitate la inceputul lunii, in urma veto-ului Rusiei si Chinei, relateaza AFP.

In proiectul de rezolutie, sprijinit de numeroase state occidentale si arabe si inaintat marti statelor membre ONU, se cere 'guvernului sirian sa inceteze imediat orice violare a drepturilor omului si atacurile impotriva populatiei civile', se 'condamna orice violenta, indiferent de unde vine' aceasta, din partea autoritatilor sau a opozitiei si i se solicita Secretarului general ONU sa desemneze un emisar special pentru Siria. 

Textul nu face referire la propunerea statelor arabe pentru trimiterea unei forte comune de mentinere a pacii ONU - Liga Araba, initiativa primita cu prudenta in statele occidentale. De asemenea, nu se face nici o referire explicita la presedintele sirian, Bashar al-Assad, cum se mentiona in planul propus de Liga Araba in luna ianuarie, prin care i se cerea acestuia sa tranfere puterea vice-presedintelui sau. Insa, in proiect se vorbeste despre 'sprijinul fara rezerve' al planului Ligii Arabe pentru 'facilitarea unei tranzitii politice' catre democratie la Damasc. 

In Adunarea Generala a ONU, unde se regasesc cele 193 de state membre ale organizatiei, nici o tara nu are drept de veto, dar, spre deosebire de rezolutiile adoptate in Consiliul de Securitate, cele votate in acest for nu au forta juridica din punctul de vedere al dreptului international. In consecinta, aprobarea rezolutiei propuse va avea o semnificatie mai mult simbolica. 

Anul trecut, pe data de 19 decembrie, Adunarea Generala a ONU a votat, cu 133 de voturi (din cele 193), prima rezolutie cu privire la Siria, in care se condamna incalcarea drepturilor omului in aceasta tara.

Sursa: AGERPRES