ICCJ: Printul Paul castiga procesul de recunoastere a lui Carol Mircea in familia regala a Romaniei

Data publicarii: 15-02-2012 | Politica

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat castig de cauza printului Paul de Romania, in procesul in care acesta cere, in numele tatalui sau, recunoasterea in Romania a hotararii din 1955 a unei instante din Lisabona, prin care Carol Mircea a fost recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al ll-lea si succesor al acestuia, cu toate drepturile ce decurg din aceasta. Decizia magistratilor instantei supreme este definitiva.

In 1991, printul Paul de Romania a deschis, la Tribunalul Bucuresti, procesul de exequator, adica de recunoastere a deciziei instantei portugheze, in care, pe langa Carol Mircea Grigore de Hohenzollern (prin mostenitori), mai apar ca parti regele Mihai I, regina Anna de Bourbon Parma, Monica Urdarianu (mostenitoarea Elenei Lupescu) si Antonia de Hohenzollern. 

Procesul a fost stramutat la Tribunalul Teleorman, care a decis, la sfarsitul anului 2008, sa admita cererea printului Paul de recunoasterea a sentintei Tribunalului din Lisabona - Portugalia. 

Decizia a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care a mentinut aceasta hotarare printr-o decizie din 12 iulie 2010. 

Printul Carol Mircea al Romaniei a murit in 27 ianuarie 2006, la Londra, la varsta de 85 de ani, succesori ai acestuia fiind sotia sa si cei doi fii, Paul si Alexandru. 

Sursa: AGERPRES