Traian Basescu saluta semnarea de catre formatiunile Puterii a protocolului referitor la ratificarea Tratatului fiscal

Data publicarii: 16-02-2012 | Politica

Presedintele Traian Basescu saluta semnarea de catre partidele si formatiunile politice din arcul guvernamental a protocolului referitor la ratificarea Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, se arata intr-un comunicat al Departamentului de Comunicare Publica din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Potrivit sursei citate, seful statului considera ca "gestul partidelor si formatiunilor politice semnatare este unul de responsabilitate si in interes national". 

Presedintii partidelor care formeaza Coalitia de guvernamant au semnat miercuri, la Palatul Parlamentului, protocolul politic privind ratificarea de catre Romania a tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare prin care se convine sustinerea semnarii Tratatului de catre presedintele Romaniei, in cadrul Consiliului European din 1 - 2 martie 2012. 

Partile semnatare au convenit sa sustina in Parlament si sa adopte Legea de ratificare a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare in cursul anului 2012, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2012. 

Protocolul este deschis spre semnare tuturor partidelor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei. 

In preambulul protocolului se mentioneaza ca la tratat pot adera si statele membre ale Uniunii Europene care nu fac parte, inca, din Uniunea Monetara, precum Romania. 

In acelasi document se precizeaza ca implementarea tratatului privind stabilitatea fiscala de catre Romania va da un semnal catre investitorii straini in privinta evolutiei macroeconomice pe termen mediu si lung, precum si pentru intarirea credibilitatii Romaniei in plan european. 

In finalul protocolului se mentioneaza ca "nicio dispozitie a Tratatului nu poate fi interpretata ca modificand in vreun fel conditiile de politica economica asumate de Romania in cadrul programului de asistenta financiara incheiat cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International". 

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu si-a exprimat speranta miercuri ca si partidele de Opozitie sa se alature protocolului de sustinere a ratificarii de catre Romania a tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare. 

Seful Executivului a anuntat ca ii va contacta, miercuri, pe liderii PNL, PSD si PC pentru a se alatura pactului si a spus ca nu va intarzia sa promoveze in Guvern proiectul de lege de ratificare a Tratatului european de stabilitate. 

Sursa: AGERPRES