Adrian Radulescu: TVA la produsele agroalimentare ar trebui redusa la 3-4%, la inceputul mandatului urmatorului guvern

Data publicarii: 16-02-2012 | Economie

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) la produsele agroalimentare ar trebui redusa la 3-4 % fata de 24 % in prezent, la inceputul mandatului urmatorului guvern, a declarat miercuri pentru AGERPRES deputatul Adrian Radulescu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, care a participat la o sesiune privind fiscalitatea in agricultura, in cadrul Conferintei Directorilor Financiari, organizata de Forum Invest.

'In opinia mea, cea mai buna varianta ar fi reducerea TVA la 3-4%, cum este in alte state UE, in Polonia spre exemplu, si care ar asigura iesirea agriculturii din zona neagra, nefiscalizata. Trebuie indeplinite doua lucruri - Romania sa stea bine financiar si trebuie curaj. O astfel de initiativa este influentata de politic, nu poate fi luata decat la inceputul mandatului unei noi guvernari', a spus Radulescu. 

El a aratat ca nu se pune problema reducerii TVA la alimente cat timp Romania este intr-un acord cu FMI, dar politicile nu trebuie facute de azi pe maine si reducerea TVA este o 'chestiune de dezbatere nationala'. 

'Trebuie sa ne pregatim pentru ce va urma, pentru exercitiul 2014-2020 al Politicii Agricole Comune a UE. Trebuie o relansare imediat ce criza va lua sfarsit', a spus deputatul PDL. 

Radulescu a declarat ca o dezvoltare moderna a agriculturii nu se poate face fara politici fiscale, iar ceea ce 'apasa' azi pe agricultura romaneasca este nivelul ridicat de TVA, in contextul unei piete europene libere, cu TVA zero la comertul intracomunitar si cu TVA de 2-3% sau 4-5% in comertul interior cu produse agricole in cele mai multe state membre ale UE.

Sursa: AGERPRES