Ion Sandu (ANM): Precipitatiile si temperaturile prognozate pana la 1 martie nu vor conduce la producerea de inundatii

Data publicarii: 16-02-2012 | Actualitate

Posibilitatea producerii inundatiilor in urma topirii zapezilor depinde de doua conditii, respectiv temperaturi maxime de 10 grade Celsius si precipitatii de 10 litri/mp, ceea ce nu este cazul pana la inceputul lunii martie, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Ion Sandu, director general al Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/.

'Obligatia ANM este sa furnizeze evolutia privind precipitatiile pe interval de 15 zile. Sunt necesare doua conditii sa inceapa acest fenomen de inundatii sau baltiri. Prima se refera la temperaturi de 10 grade Celsius ziua si de zero grade noaptea, si, in acelasi timp, cantitati de precipitatii de 10 l/mp. Pana pe 1 martie, noaptea, temperaturile vor fi negative, iar ziua usor pozitive, de 3-5 grade Celsius', a afirmat Sandu. 

Oficialul ANM a adaugat faptul ca, in ceea ce priveste producerea de precipitatii, aceasta este preconizata sa apara inca din aceste zile, dar momentan nu se cunoaste daca va fi vorba despre ploi sau ninsori. 

'In ceea ce priveste precipitatiile, prognoza arata ca, in aceasta seara si maine seara, pe zona de sud vor exista precipitatii sub forma de zapada. Luni, o sa dam mai multe informatii despre ce se intampla in continuare. Pe 21 si 23 /februarie, n.r./ avem semnale ca vor fi precipitatii in Romania. Nu putem preciza acum daca e ploaie sau zapada. Chiar daca va fi ploaie pe 22, ar putea fi indeplinita prima conditie de care v-am vorbit, dar nu si cea de temperatura de 10 grade Celsius cu plus. Din prognoza facuta de catre ANM, pana la 1 martie nu vor fi indeplinite cele doua conditii. Pericolul de viituri este real, dar acestea nu pot sa inceapa atata timp cat cele doua conditii nu sunt indeplinite', a explicat seful ANM.

Sursa: AGERPRES