Dan Carlan (MMP): Zapada din Bucuresti nu va fi deversata in Dambovita, ci in lacuri din jurul Lacului Morii

Data publicarii: 17-02-2012 | Diverse

Cantitatile de zapada din Bucuresti nu vor fi deversate in Dambovita din cauza riscului de blocaje si avarii, surplusul urmand a fi preluat de lacurile din jurul Capitalei, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Dan Carlan, director in Departamentul Inundatii si Managementul Apelor din Ministerul Mediului si Padurilor /MMP/.

'Cantitatile de zapada din Bucuresti nu vor fi deversate in Dambovita. Am avut o intalnire cu domnul primar Sorin Oprescu si am stabilit acest lucru. Nu putem deversa spre aval cantitati mari de zapada. La temperaturile pe care le avem in aceasta perioada, zapada s-ar transforma in ace de gheata ce pot pune in pericol orasul. Se pot crea blocaje. Vom pune la dispozitie lacurile din Bucuresti, inclusiv Lacul Morii pana in aval', a mentionat Carlan. 

Oficialul MMP afirma, in cadrul aceleiasi conferinte, ca in urmatoarele doua saptamani nu va exista posibilitatea ca eventualele viituri sa nu fie preluate de lacurile de acumulare, in timp ce responsabilitatea de gestionare a situatiei revine autoritatilor locale. 

'Pentru urmatoarele doua saptamani, nu ne asteptam la viituri care sa nu poata fi preluate de lacurile de acumulare, dar asta nu inseamna ca cele doua saptamani vor fi linistite si de relaxare. Nu exista localitate in Romania care sa fie scutita de riscul de viituri dupa topirea zapezilor. Exista doar primari harnic sau destoinici. Depinde de autoritatile locale daca vom avea sau nu inundatii in perioada urmatoare. Noi nu suntem exclusi de la responsabilitati, dar avem altele in afara de a curata santurile din jurul caselor sau de pe strazi. primarul care are ingrptate in zapada casele, are o responsabilitate. Va primi ajutor de la prefect, iar cel care nu primeste ajutor poate deveni un subiect in mana dvs. /mass-media, n.r./', a spus Carlan. 

Potrivit oficialului MMP, exista o probabilitate redusa ca Administratia Nationala 'Apele Romane' /ANAR/ sa nu poata gestiona cantitatile de apa rezultate din topirea zapezilor. 

'Ultimii trei ani reprezinta ani record din punct de vedere al investitiilor din bugetul Ministerului Mediului pentru lucrari de aparare impotriva inundatiilor. Sumele depasesc de doua-trei ori sumele alocate in urma cu trei ani. Exista o probabilitate redusa ca ANAR sa nu poata gestiona cantitatile de apa din topirea zapezilor', a mentionat Dabn Carlan. 

Conform datelor oficiale, in cadrul investitiilor coordonate de MMP prin ANAR, pentru perioada 2009-2013, s-a realizat un program cu valoare de aproape cinci miliarde de lei (1,1 miliarde euro), din care 2,4 milioane lei realizat intre anii 2009-2011, respectiv o suma de 905.132 lei bugetata pentru anul in curs si suma estimativa de 1,68 milioane lei prevazuta in anvelopa bugetara bugetara a anului 2013. 

La aceste sume se adauga Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii /PNDI/, cu lucrari de 2,4 miliarde de lei pentru perioada 2011-2015. 

In intervalul 2009-2011, ANAR a finalizat si pus in functiune un numar de 200 obiective de investitii in infrastructura de aparare impotriva inundatiilor.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: