Nazare: Privatizarea efectiva a pachetului majoritar la CFR Marfa va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an

Data publicarii: 20-02-2012 | Economie

Privatizarea efectiva a pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la CFR Marfa va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an, a declarat ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, care s-a intalnit, vineri, la Bruxelles, cu vicepresedintele Comisiei Europene si comisar European responsabil de Concurenta, Joaquin Almunia.

'Ne-am asumat ca pana la sfarsitul lui aprilie 2012 sa finalizam procedurile de atribuire a contractului de consultanta pentru privatizare iar pana la sfarsitul acestui an vom avea finalizata si privatizarea efectiva a pachetului majoritar', a declarat Alexandru Nazare, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, remis Agerpres. 

Ministrul Transporturilor a mentionat ca pentru CFR Marfa este vitala aprobarea unei scheme de compensare a datoriilor intrucat deja pe exercitiul financiar de anul trecut compania a devenit viabila si ar fi avut profit daca nu ar fi fost grevata de arierate istorice. 

'Privatizarea CFR Marfa este necesara pentru a oferi acestei companii o sansa de salvare, avand in vedere nivelul arieratelor din 2007 incoace. In 2010 si 2011, datorita planului de restructurare si eficientizare a companiei am reusit sa reducem semnificativ pierderile si sa asiguram CFR Marfa o sansa la supravietuire. Dar numai printr-o injectie de capital substantiala rezultata in urma privatizarii pachetului majoritar de 51% din actiuni vom putea face din CFR Marfa o companie rentabila, care sa nu mai greveze asupra bugetului public si a banilor din buzunarul fiecarui roman', a aratat oficialul citat. 

Potrivit acestuia, pentru serviciile de consultanta in procesul de privatizare a CFR Marfa au fost primite noua oferte in etapa de precalificare. Companiile care si-au manifestat interesul in acest sens sunt Deloitte, KPMG Romania - Tuca, Zbarcea si asociatii SCA, Pricewaterhouse Coopers, Raiffeisen Capital&Investment - Seneca Group International - Voicu si Filipescu SCA, Ernst&Young Romania- Ernst&Young UK - Ernst&Young Poland-Ernst&Young Greece-Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA-Allen&Ovely LLP, Societe Generale Corporate&Investment Banking, Commerzbank AG Representative Office Bucharest, Roland Berger Strategy Consultants si The Boston Consulting Group - Horvath Partners Management Consulting. 

'Si-au exprimat interesul de a participa la acest proces companii de prestigiu de pe piata de consultanta, semn ca aceasta privatizare poate fi un mare succes pentru Romania. Am in vedere pentru aceasta afirmatie si semnalele pozitive pe care le-am primit in intalnirile cu reprezentantii BERD si IFC, institutii financiare internationale care ar putea sprijini investitorul strategic care va prelua in urma licitatiei pachetul majoritar de la CFR Marfa', a adaugat Alexandru Nazare. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: