Datoria externa a bancilor s-a plafonat anul trecut la 23 de miliarde de euro. De ce nu mai au nevoie bancile de finantari externe?

Data publicarii: 20-02-2012 | Finante-Banci

Datoria externa a bancilor a ramas anul trecut la un nivel comparabil cu cel de la sfarsitul lui 2010, fiind raportata o scadere cu aproximativ 300 mil. euro a finantarilor pe termen lung, compensata insa de o crestere comparabila a datoriei pe termen scurt.  Evolutia arata ca increderea bancilor in economia romaneasca nu s-a deteriorat semnificativ in 2011, iar pentru acest an se anticipeaza o mentinere relativ constanta a fluxurilor externe de capital sau chiar o usoara scadere, in opinia analistilor.

Datoria externa pe termen scurt a bancilor a ajuns la sfarsitul lunii decembrie la 7,4 mld. euro, cu 362 milioane de euro peste valoarea de la finele anului 2010. Fata de T3 2011 s-a inregistrat o scadere modica, de 78 mil. euro. In schimb, datoria externa pe termen lung a coborat cu 314 mil. euro fata de 2010, pana la 15,3 mld. euro, potrivit datelor BNR.

Trendul divergent poate sa indice fie apropierea de scadenta a unor linii de finantare, care astfel "trec" de la datoria pe termen lung la datoria pe termen scurt, fie schimbarea unor credite pe termen lung in imprumuturi pe termen scurt din cauza inrautatirii perceptiei de risc. 

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: