Preturile apartamentelor scad, insa notarii impun valori minime in crestere

Data publicarii: 21-02-2012 | Imobiliare

Desi tendinta preturilor apartamentelor a fost una de descrestere in ultimii ani, notarii au o alta viziune cand vine vorba de valorile minime cu care ar trebui tranzactionate activele imobiliare. Grila pentru acest an dupa care notarii calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti a fost stabilita la valori mai mari in medie cu 5%-10%, in conditiile in care in ultimii trei ani modificarile au fost in jos.

Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2012 clasifica apartamentele din Bucuresti in 59 de zone, dupa numarul etajului, gradul de confort, precum si anul constructiei. Notarii au operat cresteri ale valorilor estimative ale apartamentelor, desi mentioneaza ca datele de pe piata arata o scadere generala a activelor imobiliare. 

"Toate datele disponibile in piata arata o scadere generala a pretului activelor imobiliare in ultima perioada, fara ca amplitudinea acesteia sa poata fi masurata cu precizie. Cu toate acestea, un indiciu important privind evolutia pietei este oferit de lichiditate (numarul de tranzactii), element puternic corelat cu preturile. Piata romaneasca este expusa unor riscuri suplimentare, datorate tranzactionarii in moneda straina, scaderii populatiei si numarului extrem de mare de locuinte ocupate de proprietari. Aceasta situatie este amplificata de lipsa de transparenta a pietei (inexistenta unui indice imobiliar oficial), costurile ridicate si viteza scazuta de tranzactionare", se mentioneaza in ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2012, citat de Mediafax.

Integral in Curierul National