Ion Pisc (BNS): Intre 5.000 si 10.000 de salariati risca sa isi piarda locurile de munca in 2012

Data publicarii: 21-02-2012 | HR/Cariere

Intre 5.000 si 10.000 de salariati la nivelul intregii tari risca sa isi piarda in acest an locurile de munca, daca Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind somajul tehnic nu va fi actualizata in cel mai scurt timp, a declarat, luni, pentru Agerpres, vicepresedintele Blocului National Sindical, Ion Pisc.

'Desi am solicitat inca de saptamana trecuta sa avem o intrevedere cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, pentru a discuta despre necesitatea actualizarii rapide a Ordonantei de Urgenta privind somajul tehnic, dar si despre deblocarea activitatii Consiliului Economic si Social (CES), pana la aceasta ora nu am primit niciun raspuns din partea Guvernului. Daca ordonanta nu va fi reactualizata cat mai urgent, atunci un numar cuprins intre 5.000 si 10.000 de salariati la nivelul intregii tari risca sa ajunga pe drumuri, deoarece angajatorii se vor confrunta, timp de mai multe luni, cu o scadere a activitatii si nu vor mai putea sustine efortul economic necesar achitarii drepturilor salariale', a afirmat vicepresedintele BNS. 

Potrivit acestuia, cei mai afectati vor fi angajatii din sectorul energetic, respectiv din societatile de termoficare - care pe timpul verii asigura doar producerea de apa calda - combinatele chimice, precum si sectorul constructiilor - care in sezonul rece inregistreaza o diminuare semnificativa a volumului de activitati. 

'Este foarte important ca locurile de munca sa fie securizate, deoarece un om trimis in somaj este un om pierdut - pentru o perioada mai mica sau mai mare de timp - pentru piata fortei de munca. In plus, exista anumite domenii in care procesul de formare a personalului poate dura si 6-7 ani, iar ca urmare societatile risca sa se confrunte ulterior cu dificultati in gasirea unor specialisti pentru pozitiile ramase vacante o anumita perioada de timp', a subliniat Ion Pisc. 

Acesta a mentionat ca procedura somajului tehnic este utilizata in numeroase tari europene, cum ar fi Germania si Ungaria. 

'Pe perioada somajului tehnic, angajatii primesc un procent de 75% din salariul lunar. Masura este benefica si pentru angajator, care plateste mai putin la bugetul asigurarilor sociale', a mai spus Pisc. 

In ceea ce priveste deblocarea activitatii Consiliului Economic si Social (CES), masura solicitata in repetate randuri de confederatiile patronale si sindicale reprezentative la nivel national, vicepresedintele BNS a precizat ca 'este necesar ca Guvernul sa-si inlocuiasca reprezentantii in CES cu reprezentanti ai societatii civile, conform legii'. 

Si presedintele executiv al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR-1903), Constantin Vasilescu, se declara nemultumit de faptul ca premierul Ungureanu nu a convocat pana acum o intalnire cu reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor, in vederea actualizarii rapide a Ordonantei de Urgenta privind somajul tehnic. 

'Din pacate, atitudinea adoptata de actualul premier seamana foarte mult cu cea aratata anterior de fostul prim-ministru Emil Boc, care a refuzat constant o intalnire cu partenerii sociali pentru discutarea problemelor economice importante. Din punctul de vedere al patronatelor, ne asteptam ca acest an sa fie unul dificil, deoarece rezultatele aferente trimestrului IV al anului trecut sunt foarte slabe, iar cele prognozate pentru primul trimestru al acestui an se prefigureaza a fi dezastruoase', a declarat presedintele executiv al UGIR-1903. 

Conform acestuia, rezultatele economice slabe sunt determinate de caderile abundente de zapada, de criza economica, lipsa finantarii investitiilor, precum si de lipsa masurilor concrete legate de absorbtia fondurilor europene.

Sursa: AGERPRES