MFP: Romania sustine coordonarea economica si consolidarea fiscala la nivelul zonei euro

Data publicarii: 22-02-2012 | Finante-Banci

Romania sustine necesitatea adoptarii de masuri pentru intarirea coordonarii economice si a consolidarii fiscale la nivelul zonei euro, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice /MFP/ remis marti AGERPRES.

Pozitia Romaniei a fost prezentata de ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi, la reuniunea Consiliului Ecofin, care a avut loc marti la Bruxelles. 

Ministrii de finante au discutat rezultatele reuniunii Eurogrup din 20 februarie, in special cu referire la rezultatele agreate privind programul cu Grecia. De asemenea, ministrii de finante francez si german au prezentat propunerea celor doua state referitoare la cartea verde privind convergenta fiscala intre Franta si Germania. 

Au fost discutate si agreate, la nivelul Consiliului, propunerile Comisiei privind guvernanta economica pentru zona Euro, respectiv regulamentul privind stabilirea unor prevederi comune pentru monitorizarea si evaluarea proiectelor de buget si asigurarea corectiei deficitului excesiv al statelor membre din zona euro si regulamentul privind intarirea supravegherii economice si bugetare a statelor membre care au intampinat sau risca sa se confrunte cu dificultati serioase in ceea ce priveste propria stabilitate financiara in zona euro. 

De asemenea, a fost prezentat, in fata ministrilor de finante UE, raportul Comisiei Europene privind mecanismul de alerta, publicat in data de 14 febuarie 2012. Raportul marcheaza primul pas in implementarea noii proceduri de supraveghere pentru prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice. 

Pe baza rezultatelor raportului, Comisia considera necesara trecerea la elaborarea unei analize aprofundate pentru un numar de 12 state: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Spania, Franta, Italia, Cipru, Ungaria, Slovenia, Finlanda, Suedia si Marea Britanie. O discutie mai detaliata pe acest subiect va avea loc la urmatoarea reuniune a Consiliului Ecofin, in luna martie, ocazie cu care vor fi adoptate si concluzii ale Consiliului. 

'Consiliul Ecofin a adoptat concluziile referitoare la semestrul european 2012. In acest context, mentionam ca sustinem accentul pus pe asigurarea sustenabilitatii fiscale, ca element cheie pentru asigurarea stabilitatii economice, avand in vedere ca Romania deja a implementat o serie de reforme menite sa asigure acest deziderat. Au fost prezentati termenii de referinta UE pentru reuniunea G20 a ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale care va avea loc, in perioada 25-26 februarie a.c., in Mexic. 

In continuare au fost prezentate recomandarile Consiliului cu privire la descarcarea de gestiune pentru executia bugetului pentru anul 2010 si concluziile Consiliului privind orientarile bugetare pentru 2013. Romania a sustinut proiectul de recomandari si textul concluziilor pentru adoptare', precizeaza comunicatul MFP.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: