Nicolae Ivaschescu: Viitorii angajati isi vor cunoaste drepturile cand semneaza primul contract de munca

Data publicarii: 23-02-2012 | HR/Cariere

Viitorii angajati, tinerii absolventi, isi vor cunoaste mai bine drepturile atunci cand vor semna primul lor contract de munca, acesta fiind unul dintre efectele protocoalelor de colaborare semnate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) si cu Inspectia Muncii (IM), a declarat, miercuri, la o conferinta de presa, secretarul de stat in Ministerul Muncii Nicolae Ivaschescu.

'Scopul urmarit este ca tinerii sa-si cunoasca mai bine drepturile la momentul primei lor angajari, sa stie ce inseamna un contract de munca si care sunt avantajele acestuia ca sa mearga chiar de la inceput pe un contract de munca si nu pe alte forme. Multi absolventi intra cu stangul pe piata muncii: fie fara un contract de munca fie au semnat un asemenea document fara a avea cunostinta de prevederile acestuia', a afirmat secretarul de stat Nicolae Ivaschescu. 

Acesta a subliniat ca 'tinerii vor mai pregatiti pentru a se proteja de eventualele abuzuri ale unor angajatori, pentru ca vor fi mai bine informati'. 

Dupa cum a precizat Oana Badea, secretar de stat in MECTS, va fi introdusa in curriculum pentru invatamantul liceal - la decizia scolii - un modul sau o disciplina optionala care sa informeze elevii cu privire la Codul muncii, contractul de munca, principalele masuri active in vederea ocuparii unui loc de munca, intocmirea dosarului pentru somaj si modul de functionare al institutiilor care se ocupa cu informarea, consilierea, medierea muncii, formarea profesionala. 

'De altfel, in ceea ce priveste invatamantul profesional si tehnic, si in acest moment, elemente de legislatia muncii si drepturi in domeniul muncii exista cuprinse in curriculum, dar sa nu uitam ca procesul de modernizare al curriculumului se produce incepand cu anul 2012 in sistemul de educatie, iar acest parteneriat avertizeaza cu privire la importanta pe care trebuie sa o acordam in zona invatamantului profesional si tehnic acestei dimensiuni. Este deci binevenit, exact in momentul in care trebuia', a adaugat secretarul de stat Oana Badea. 

Cursurile vor fi sustinute de formatori calificati din zona Educatiei, iar continutul 'va avea rigoarea specifica Institutului de Stiinte ale Educatiei care are in responsabilitatea sa zona de curriculum'. Totodata, pentru informare si campanie, reteaua de care dispune sistemul de invatamant va fi un alt aport al MECTS. 

'Zona in care intram este, in principal si la inceput, cea a liceului, acolo vorbim despre invatamant profesional si tehnic, dar asta nu inseamna ca elemente care tin de o constructie intreaga nu pot sa intervina chiar de la prima treapta de scolaritate. Elemente de tip ludic intuitiv pot sa fie inclusiv in invatamantul primar. Constructia asezata ca disciplina este insa in zona liceului', a mai spus oficialul MECTS, precizand ca resurse pentru un asemenea tip de educatie exista si la orele de dirigentie pentru clasele V - VIII. 

Referindu-se la cel de-al doilea protocol incheiat de ANOFM, respectiv cel cu Inspectia Muncii, inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu a mentionat ca 'tinerii devin principalele victime ale accidentelor de munca si ale muncii la negru pentru ca nu-si cunosc drepturile'. 

In opinia sa, informatiile de sanatate si securitatea in munca ar trebui sa fie cuprinse intr-o disciplina cu caracter obligatoriu si nu optional. 

Potrivit datelor Inspectiei Muncii, 64,5% dintre victimele accidentelor de munca sunt tineri aflati in primii cinci ani de activitate, iar 20% sunt in primul lor an de munca. 

Alte obiective ale parteneriatelor interinstitutionale au fost evidentiate de catre presedintele ANOFM, Elvira Rodica Andronescu. In primul rand, facilitarea accesului somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca la programul 'A doua sansa' - in vederea finalizarii invatamantului primar si a celui secundar inferior, iar in al doilea rand - sprijinirea angajatorilor si persoanelor care au incheiat contracte de ucenicie la locul de munca pentru a avea acces la 'o pregatire teoretica la nivelul standardelor ocupationale si de pregatire profesionala'. 

Miercuri, presedintele ANOFM Elvira Rodica Andronescu, secretarul de stat in MECTS Oana Badea si, din partea Inspectiei Muncii, inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, au semnat doua protocoale de colaborare care 'vor conduce la eficientizarea conlucrarii intre institutii'. 

Sursa: AGERPRES