Moody's ar putea retrograda ratingurilor diviziilor din Europa de Est ale Societe Generale, Erste si Raiffeisen

Data publicarii: 23-02-2012 | Finante-Banci

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, riscul de creditare pentru subsidiarele a sapte banci din Europa de Est 'reflectand consecintele potential negative de pe urma slabirii solvabilitatii la nivelul bancilor mama, ceea ce afecteaza soliditatea financiara a subsidiarelor, tinand cont de legaturile stranse dintre ele', transmite Bloomberg.

Decizia vine dupa ce Moody's a anuntat in 15 februarie actiuni de rating care afecteaza 114 institutii financiare din 16 state europene. 

'Astfel de legaturi includ riscul ca subsidiarele sa se confrunte cu presiuni asupra capitalului lor din partea bancilor mama sau sa-si asume mai multe riscuri in scopul majorarii profiturilor', se arata in analiza Moody's. Agentia avertizeaza ca ar putea revizui in scadere ratingurilor subsidiarelor Erste din Romania (Banca Comerciala Romana) si Cehia, al subsidiarelor Societe Generale SA si Raiffeisen Bank International din Romania si Slovacia, a subsidiarei Banco Comercial Portugues din Polonia si a subsidiarei KBC Groep din cehia. 

Ratingurile pentru depozitele si datoriile a 21 de subsidiare din Europa de Est si a altor 14 unitati ale bancilor din Europa Occidentala sunt de asemenea plasate sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, a anuntat Moody's. 

In 15 februarie Moody's a anuntat actiuni de rating care afecteaza 114 institutii financiare din 16 state europene. Actiunea reflecta presiunile combinate din impactul prelungit al crizei din zona euro, care face mediul operational foarte dificil pentru bancile europene, deteriorarea solvabilitatii care a dus la ajustarea a noua ratinguri suverane in 13 februarie si, pe termen lung, dificultatile substantiale cu care se confrunta institutiile financiare cu activitati semnificative pe piata de capital. 

Desi exista factori care sa atenueze aceste dificultati, cum ar fi sprijinul multor guverne pentru sistemele bancare si politicile monetare adecvate, acesti factori sunt eclipsati de presiunile mentionate anterior, apreciaza Moody's. 

Ratingurile datoriei garantate de guvern au fost revizuite in scadere pentru acele banci din Portugalia, Slovenia si Spania al caror calificativ este acum la acelasi nivel sau sub nivelul ratingurilor suverane ale tarilor respective. Ratingurile datoriei garantate de guvern au fost plasate sub revizuire pentru o posibila retrogradare pentru acele banci din Portugalia si Spania a caror ratinguri pentru datoriile negarantate sunt in prezent mai ridicate decat ratingurile datoriei guvernamentale. 

Perspectiva ratingului datoriei garantate a oricarei banci din Franta, Austria sau Marea Britanie a fost revizuita in scadere, de la stabila la negativa. 

Ratingurile institutiilor financiare legate de guvern din Franta, Italia, Slovenia si Spania, ale caror ratinguri sunt sprijinite de ratingurile suverane, au fost retrogradate in cazul institutiilor din Italia, Slovenia si Spania iar perspectiva a fost schimbata la negativa in cazul institutiilor din Franta. 

Institutiile financiare afectate de anuntul Moody's sunt in Austria (8), Belgia (1), Danemarca (8), Finlanda (1), Franta (10 banci, printre care BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Natixis), Germania (7 printre care Deutsche Bank si Commerzbank), Italia (24, inclusiv UniCredit), Luxemburg (1), Olanda (6, inclusiv ING), Norvegia (1), Portugalia (6), Slovenia (4), Spania (21, inclusiv Santander), Suedia (5), Elvetia (2), Marea Britanie (9, printre care Royal Bank of Scotland si HSBC). 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: