Miscarea Populara propusa de PDL ar fi o varianta pentru dreapta politica din Romania, sustin PNTCD si PER

Data publicarii: 23-02-2012 | Politica

Miscarea Populara pe care PDL intentioneaza sa o creeze dupa alegerile locale ar gasi deschidere in randul partidelor mici precum PNTCD si Partidul Ecologistilor, pentru ca ar constitui, potrivit liderilor acestora, un pol politic de dreapta bine definit pentru Romania.

Presedintele PNTCD Aurelian Pavelescu a declarat pentru AGERPRES ca exista in acest moment un protocol de colaborare incheiat intre PNTCD si PDL din 2009 pentru alegerile din 2012 si ca s-au reluat niste negocieri, dar "nu exista un act aditional la acest protocol politic". 

"Suntem in contact, dar discutiile sunt incipiente. Taranistii sunt interesati de realizarea unui pol popular in Romania, suntem in Partidul Popular European si PNTCD este interesat de un asemenea pol care sa exprime centrul-dreapta in Romania alaturi de PDL. Am avut unele discutii, dar nu pot sa spun mai multe lucruri deocamdata, pentru ca trebuie anuntat ceva in momentul in care se realizeaza ceva", a afirmat Pavelescu. 

Presedintele PER, Danut Pop, a spus la randul sau ca ecologistii nu au avut inca o discutie oficiala cu PDL, dar vor convoca o sedinta a partidului cel mai probabil saptamana viitoare sau peste doua saptamani pentru a hotari daca intra sau nu in Miscarea Populara anuntata de PDL. "Cred ca saptamana viitoare sau peste doua saptamani va fi sedinta, in functie de invitatia lor. Deocamdata nu ne-au facut o invitatie oficiala. Daca aceasta miscare populara se face de dreapta, eu cred ca este oportuna, pentru ca ideologiile in tara asta s-au cam amestecat, stanga cu dreapta, si daca se va face numai de dreapta atunci se va da o sansa ca electoratul de dreapta sa mearga spre ei. Nu am nimic impotriva acestei Miscari, din contra, cred ca trebuie sa se decida care este stanga si care este dreapta, adica cei doi poli si centru, centrul care am fi noi, ecologistii", a afirmat Pop. 

In acelasi context, presedintele Partidului Verde, Ovidiu Iane, a declarat ca verzii romani, membri ai Ecologistilor Europeni, nu au facut nicio intelegere cu Miscarea Populara si nici cu o alta alianta deja formata, pentru ca "nu considera inca un avantaj acest lucru". "Stiu ca aceia de la PER au o intelegere pe aceasta tema, dar noi nu am facut niciuna", a sustinut Iane. 

Prim-vicepresedintii PDL Theodor Baconschi si Sorin Frunzaverde au primit mandat tacit din partea conducerii centrale a partidului, in septembrie anul trecut, privind posibilitatea articularii proiectului Miscarea Populara. 

Baconschi sustinea la acea vreme ca va propune o serie de consultari care sa permita preluarea in programul politic al PDL a agendei clasei de mijloc. El puncta necesitatea unor dialoguri pe aceasta tema cu mediul antreprenorial, cu ONG-urile reprezentative si care sunt mai apropiate de o viziune de centru-dreapta, cu elita intelectuala, academica si cu bisericile. 

Vicepresedintele democrat-liberal Elena Udrea afirma, la acea vreme, ca Miscarea Populara ar putea cuprinde mai degraba toate fortele care sunt alaturi de ''proiectul PDL'' decat transformarea Partidului Democrat Liberal. 

In opinia Elenei Udrea, este ''necesara'' si ''exista si preocuparea'' pentru o coagulare a fortelor de dreapta care sa fie unite in acelasi proiect, ''fie politic, fie de tara'', numit Miscarea Populara. 

Presedintele Traian Basescu sustinea, tot in septembrie, ca trebuie pregatita ideea de "miscare populara", cu scopul realizarii unei eventuale aliante, motiv pentru care a rugat-o pe fiica sa cea mare sa inregistreze denumirea la OSIM. "Pot sa va spun ca acest proiect (Miscarea populara - n.r.) poate exista, dar nu in sensul la ceva ridicol, ca nu o sa gasesti partide imaculate, nu se poate. Eu cred ca trebuie pregatita ideea de 'miscare populara' pentru realizarea unei eventuale aliante. De aceea am si rugat-o pe fiica mea sa inscrie la Oficiul asta pentru denumiri. (...) Preventiv, trebuie sa gandesti politic. Nu as merge mai departe decat sa va spun ca este posibil sa se creeze o alianta sau ca poate ar trebui creata", declara seful statului. 

Sursa: AGERPRES