Anghelache (CNVM): Piata de capital din Romania nu a avut o dezvoltare normala

Data publicarii: 23-02-2012 | Bursa

Piata de capital reprezinta, in teorie, o alternativa de finantare a oricarei economii, insa aceasta oportunitate nu a fost suficient exploatata in Romania, a aratat, joi, intr-un seminar economic, Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM).

'In teorie, totdeauna se spune ca Bursa de Valori si, in general, piata de capital reprezinta o alternativa de finantare a oricarei economii. Din pacate, aceasta oportunitate nu a fost suficient exploatata in Romania. Desi atat emitentii cat si investitorii si operatorii de piata inteleg necesitatea bursei, piata de capital din Romania nu a avut o dezvoltare normala. Actiunile de pe bursa romaneasca urmaresc o fructificare indirecta a unor actiuni si nu urmaresc asigurarea acestui rol de sprijinire a economiei printr-o finantare pe termen mediu si lung, prin intermediul instrumentelor clasice si de acoperire a riscurilor. Ne aflam intr-un moment foarte important, in care perioada urmatoare va fi cruciala. Aportul bursei la dezvoltarea economiei romanesti trebuie sa fie efectiv', a afirmat Anghelache. 

Presedintele CNVM a mentionat, totodata, ca mentinerea interesului investitorilor fata de Romania depinde in mare masura de Bursa, iar in acest sens se fac eforturi pentru ca timpul in care se elibereaza acordul de tranzactionare sa fie cat mai scurt. 

'Mentinerea investitorilor in Romania depinde numai de noi, de Bursa. Este la indemana noastra sa cautam instrumentele specifice pietei pentru ca protectia investitorilor sa se realizeze. Din partea CNVM, aduc in atentie faptul ca, din momentul in care se inainteaza o oferta, asiguram sprijin de calitate pentru cei care fac oferta. Ne straduim sa scurtam termenul pana la aprobarea ofertei, de pana la 3-5 zile, sub perioada din lege care prevede un termen de maximum 10 zile', a explicat Gabriela Anghelache. 

Sursa: AGERPRES