Previziuni intermediare ale CE: Romania va avea o crestere a PIB de 1,6% in acest an

Data publicarii: 23-02-2012 | Economie

Romania va inregistra in acest an o crestere a Produsului Intern Brut de 1,6% in termeni reali (fata de 2,5% in 2011), in timp ce PIB la nivelul UE va ramane neschimbat in 2012 fata de anul anterior, releva previziunile economice intermediare ale Comisiei Europene, publicate vineri la Bruxelles.

Studiul CE, ale carui rezultate au fost prezentate de vicepresedintele CE Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice si monetare si euro, arata ca rata inflatiei (indicele armonizat al preturilor de consum) va fi in Romania de 3% in acest an, in scadere fata de 5,8% anul trecut. La nivelul Uniunii Europene, rata inflatiei va scadea in acest an la 2,3% fata de 3,1% in anul 2011, in timp ce in zona euro indicatorul va ajunge la 2,1%, fata de 2,7% in 2011. 

In zona euro, economia se va contracta cu 0,3% in acest an, ceea ce se traduce printr-o usoara recesiune, dupa cresterea de 1,4% de anul trecut. 

Inflatia a fost revizuita in crestere fata de previziunile din toamna anului trecut, explicatiile fiind preturile la energie ridicate si cresterile inregistrate in taxele indirecte. 

Intre diversele state membre exista diferente mari ale ratei de crestere a PIB in acest an. Astfel, evolutia PIB va fi una negativa in noua state si pozitiva in 17 tari (printre care si Romania), iar PIB va ramane neschimbat in Republica Ceha in 2012 comparativ cu anul trecut. Cele mai mari cresteri ale PIB se vor inregistra in Letonia (2,1%), Lituania (2,3%) si Polonia (2,5%), iar cele mai mari scaderi in Grecia (minus 4,4%) si Portugalia (minus 3,3%). 

Potrivit executivului comunitar, increderea consumatorilor si a investitorilor este inca la niveluri reduse, desi se constata o usoara ameliorare in contextul in care sectorul financiar a aratat semne de stabilizare. Politicile credibile in tarile vulnerabile si recunoasterea crescanda a progreselor in combaterea crizei datoriilor suverane au contribuit la stabilizarea pietelor. 

Desi situatia generala pe piata financiara in UE ramane una fragila, riscul unei prabusiri a sistemului de creditare s-a redus, in special ca urmare a masurilor luate de Banca Centrala Europeana. In a doua jumatate a anului este de asteptat sa se constate o recastigare graduala a increderii consumatorilor si investitorilor. 

Previziunile intermediare ale CE analizeaza in mod traditional situatia economica din UE si zona euro pe baza evolutiilor din cele mai puternice 7 economii din UE, ce contribuie cu aproximativ 80% la PIB-ul Uniunii. De aceasta data, insa, vicepresedintele CE Olli Rehn a solicitat serviciilor specializate ale Comisiei analizarea situatiei din toate cele 27 de state membre UE. 

Sursa: AGERPRES