BNR pune in circulatie in scop numismatic, o moneda din argint dedicata aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Carol Popp de Szathmari.

Data publicarii: 24-02-2012 | Finante-Banci

In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 27 februarie 2012, o moneda din argint dedicata aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Carol Popp de Szathmari.

Caracteristicile monedei din argint sunt urmatoarele:


Valoare nominala

10 lei

Metal

argint

Titlu

999‰

Forma

rotunda

Diametru

37 mm

Greutate

31,103 g

Calitate

proof

Cant

zimtat

Aversul reda un instantaneu bucurestean care prezinta Universitatea si Palatul Sutu, fotografiat de Carol Popp de Szathmari, suprapus peste elementele diafragmei unei camere foto; stema Romaniei, valoarea nominala "10 LEI", anul de emisiune "2012" si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA".

Reversul prezinta portretul lui Carol Popp de Szathmari si semnatura acestuia; profilul artistului, trei pensule suprapuse peste o paleta de pictura si anii intre care a trait acesta "1812-1887".

Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. 

Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. 

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucati.

Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 365,00 lei/buc.

Monedele din argint dedicate aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Carol Popp de Szathmari au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.