Index-ul Rezidential al EFG Eurobank Property Services Romania, Trimestrul 4 2011

Data publicarii: 27-02-2012 | Finante-Banci

EFG Eurobank Property Services SA, subsidiara a Grupului Eurobank EFG, anunta lansarea Indicelui Anual al Proprietatilor Rezidentiale pentru piata romaneasca ce acopera evolutiile din trimestrul al patrulea al anului 2011. Indicele Anual acopera sapte ani completi incluzand prezenta editie. 

  Potrivit Indicelui national anual, preturile proprietatilor rezidentiale din Romania au scazut in medie cu 4,3% in 2011 fata de 2010, intr-un ritm ceva mai lent in comparatie cu reducerea de -4,6% inregistrata intre 2009 si 2010, indicand o continuare a tendintei descrescatoare care a inceput la mijlocul anului 2008. Scaderea continua a preturilor le readuce aproximativ la nivelul anului 2006. La nivel trimestrial, indicele general a aratat un comportament stabil, fara fluctuatii semnificative. Mai precis, in al doilea si al treilea trimestru, indicele a aratat o scadere de -1,3% si, respectiv, de -2,4%, in timp ce in primul si al patrulea trimestru a cunoscut o modificare usoara de +0,5% si respectiv de -0,7%, probabil ca o consecinta a sezonalitatii.

  Regiunile cu o scadere puternica a preturilor fata de 2010 sunt Regiunea formata din Bucuresti si Judetul Ilfov (-7,9%), precum si regiunile Dunare (-5,2%), Muntenia (-5,1%), Sud (-5%) si Vest (-3,7%). Nivelul preturilor pentru Moldova, Nord si Centru a ramas relativ stabil.  

  Analizand zona capitalei, Indicii anuali aferenti zonelor Bucuresti Centru si Bucuresti Periferie au inregistrat o scadere anuala de -9,9% si respectiv de -11,3%, indicand semne de corectare suplimentara a preturilor. In schimb, indicele Judetului Ilfov nu a urmat aceeasi tendinta, incheind anul cu o crestere de 1,3%. Trebuie mentionat ca indicii trimestriali calculati pentru Bucuresti Centru si Judetul Ilfov au demonstrat o volatilitate semnificativa in timpul anului, indicand poate evolutii sezoniere. De remarcat, de asemenea, ca in ultimul trimestru al anului 2011, indicele zonal Bucuresti Centru a inregistrat o scadere de -4,5% de la un trimestru la altul, fata de o crestere de 3,8% in timpul trimestrului anterior. In plus, este probabil ca aceste fluctuatii sa indice faptul ca piata cauta, pe de o parte, un nou nivel de stabilizare, iar, pe de alta, ca nu si-a aratat intreaga dinamica si astfel ramane foarte sensibila la schimbari de interes general in mediul economic international. Editiile urmatoare ale Indicelui zonal Bucuresti vor clarifica probabil aceasta chestiune oferindu-ne suficiente informatii pentru a confirma sau infirma aceasta tendinta. Este foarte important sa se obtina o imagine mai clara asupra Indicelui aferent capitalei, deoarece, de-a lungul timpului, acesta a demonstrat tendinte care apoi au fost preluate pe piata rezidentiala din intreaga tara. 

  Referitor la rezultatele din ultimul trimestru, doar doua regiuni din Romania, Centru si Dunare, au inregistrat valori usor in crestere de la un trimestru la altul, de +1,1% si respectiv, de +0,4%. Cea mai rapida scadere trimestriala a preturilor s-a inregistrat in Vest, urmata de Moldova, care pare sa inregistreze o corectare puternica a performantei pozitive inregistrata in restul anului. 

  La nivelul marilor orase, Braila se afla in fruntea performantelor trimestriale, inregistrand o cifra anuala de crestere pozitiva, urmata de Oradea, in timp ce, Galati si Braila sunt singurele orase mari cu o crestere pozitiva a preturilor, atat la nivelul indicelui trimestrial, cat si al celui anual. Indicii celorlalte orase prezinta o contractie moderata a preturilor, majoritatea demonstrand o performanta imbunatatita in ultimul trimestru comparativ cu trimestrul anterior. 

  Preturile apartamentelor din Romania arata semne de stabilizare, comportandu-se comparativ mai bine, inregistrand o scadere trimestriala de doar 0,5%, in timp ce evolutia pentru intregul an a fost mai severa de -5,6% an la an (mai exact comparand ultimul trimestru al anului 2011 cu ultimul trimestru al anului 2010). 

  In concluzie, preturile locuintelor din Romania raman pe un trend descrescator. Totusi, in 2011, au aparut semne de stabilizare. In unele cazuri, indicii trimestriali arata posibile corectii ale dezechilibrelor structurale, in timp ce performantele mai bune ale anumitor sectoare sau tipuri de unitati ofera indicii ale unor potentiale evolutii pozitive in cursul anului 2012. In plus, modificarea calculata an la an a ultimului trimestru arata o scadere medie de 4%, in timp ce aceeasi evolutie pentru ultimul trimestru al anului 2010 in raport cu cel similar al anului 2009, a fost de -7%. Indicele trimestrial pare sa sugereze mai clar ca piata isi incetineste treptat tendinta descrescatoare si ca incearca sa gaseasca un nou nivel de echilibru intr-un mediu economic instabil si nesigur. Analiza indicilor din urmatoarele doua trimestre va oferi probabil mai multa siguranta in concretizarea tendintei predominante. 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: