Vladimir Putin propune ca Iranului sa i se recunoasca dreptul de a dezvolta un program nuclear civil

Data publicarii: 27-02-2012 | International

Rusia este ingrijorata de perspectiva unui atac impotriva Iranului si propune ca acestei tari sa-i fie recunoscut dreptul de a dezvolta un program nuclear civil, declara premierul rus Vladimir Putin intr-un articol dedicat politicii externe, publicat luni in Moskovskie Novosti.

"Fara indoiala, Rusia este ingrijorata de pericolul in crestere al unui atac militar asupra Iranului. Daca acest lucru se va intampla, consecintele vor fi cu adevarat catastrofale. Reala anvergura a acestora este imposibil de imaginat", avertizeaza Vladimir Putin. 

"Propunem sa-i fie recunoscut Iranului dreptul la dezvoltarea programului nuclear civil, inclusiv dreptul de a imbogati uraniu. Dar aceasta sa se faca in conditiile unui control de incredere al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). Daca acest lucru va reusi, atunci sa fie anulate toate sanctiunile in vigoare impotriva Iranului, inclusiv cele unilaterale", sustine Putin. 

In opinia sa, Occidentul se ocupa prea mult de "pedepsirea" anumitor state. "Una-doua si se apuca de sanctionat sau chiar ia bata militara. Amintesc ca nu suntem in secolul al XIX-lea si nici chiar in al XX-lea", semnaleaza Vladimir Putin. 

In context, el se refera si la Coreea de Nord, afirmand ca statutul nuclear al acestei tari este "inadmisibil". Rusia se pronunta pentru denuclearizarea Republicii Populare Democrate Coreene exclusiv cu mijloace diplomatice si politice, precizeaza Putin. 

Pe de alta parte, el atrage atentia ca ingerintele tot mai frecvente in afacerile interne ale unor state "pot stimula anumite regimuri autoritare sa (doreasca sa) stapaneasca arma nucleara". 

"Chipurile, am bomba atomica in buzunar, nimeni nu ma va atinge, intrucat tine mai mult la sine insusi. Iar cine nu are bomba sa astepte interventie 'umanitara'", noteaza sarcastic Vladimir Putin. 

Articolul dedicat politicii internationale este al saptelea si ultimul din seria textelor electorale semnate de Putin, candidatul principal al prezidentialelor din 4 martie, dupa altele in care a indemnat la dialog social, a vorbit despre relatiile interetnice din Rusia, problemele economice, democratie, situatia demografica, aparare si care au fost publicate in ultimele saptamani in Izvestia, Nezavisimaia Gazeta, Vedomosti, Kommersant, Komsomolskaia Pravda si Rossiiskaia Gazeta.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: