Nivelul investitiei in gestionarea riscurilor, strans legat de performanta financiara a companiilor

Data publicarii: Astazi, 28-02-2012 | Finante-Banci

In ultimul deceniu, companiile din intreaga lume au facut investitii substantiale in personal, procese si tehnologii care sa le ajute sa gestioneze si sa controleze mai riguros riscurile legate de business. Cronologic vorbind, aceste investitii s-au axat, intr-o faza initiala, pe controalele financiare si pe respectarea standardelor de conformitate si a reglementarilor din industrie. Studiile indica faptul ca, astazi, acestea au un rol strategic in dezvoltarea financiara a companiei.

Raportul Ernst & Young - Transformarea riscurilor in rezultate (Turning risks into results) - arata ca nivelul investitiei in managementul riscului poate avea un impact direct asupra performantei financiare a organizatiei. Conform studiului Ernst & Young, companiile aflate in top 20% din punct de vedere al maturitatii riscului - definita ca numar de practici de management al riscului aplicate in cadrul companiei - genereaza un nivel al EBITDA (venituri inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de trei ori mai ridicat fata de companiile clasate in ultimul segment de 20% din acest top.

Bazat pe o cercetare cantitativa globala (care a implicat 576 de interviuri in companii din 16 tari si analiza unor informatii din 2.750 de rapoarte ale unor analisti sau ale companiilor), studiul Ernst & Young analizeaza nivelul de maturitate la care au ajuns practicile de management al riscului si legatura lor cu performantele financiare ale companiei.  

Studiul a identificat principalele practici de management al riscului implementate de companii. A rezultat ca, in timp ce majoritatea organizatiilor aplica elemente de baza de management al riscurilor, companiile de top fac mult mai mult decat atat. Astfel, studiul a evidentiat ca anumite practici sunt o prezenta constanta in cazul performerilor de top:

Elaborarea strategiei de gestionare a riscurilor - este un aspect crucial pentru un management eficient, implicand asumarea responsabilitatii de catre consiliul de conducere si comitetul executiv, deopotriva. Aceasta presupune asumarea orientarii strategice in privinta riscurilor la nivelul intregii organizatii - managerii si executivii jucand un rol esential in evaluarea si gestionarea riscurilor.

Integrarea gestionarii riscurilor in planul de afaceri  - Organizatiile care includ practicile de gestionare a riscurilor in planurile lor de afaceri si de management al performantei isi pot atinge mai usor obiectivele strategice si operationale. 

Optimizarea functiilor de management al riscurilor -  Aliniind si coordonand unitar activitatile privind riscul cu functiile de control si conformitate, organizatiile isi pot reduce costurile cu managementul riscului (eliminand suprapunerile si redundanta) si, implicit, costurile totale generand o crestere a eficientei. 

Imbunatatirea controalelor si a proceselor - Organizatiile isi pot imbunatati performantele si reduce costurile cu activitatea de control prin organizarea optimizata a controlului pe procesele cheie din activitatea lor, folosind cu predilectie instrumente de control automatizate si prin monitorizarea constanta a proceselor critice si a principalilor indicatori de performanta, cu ajutorul instrumentelor software si a programelor de tip GRC (in traducere: Conducere, Gestionarea riscurilor si Conformitate). 

Comunicare constanta privind managementul riscurilor - Trecerea unei organizatii la stadiul "pregatita-pentru-situatii-de-risc” necesita sefi care sa conduca prin puterea exemplului si care sa sprijine crearea unei atmosfere de lucru etice in cadrul intregii organizatii. Pentru un beneficiu maxim, sunt necesare comunicarea constanta si deschisa catre toate audientele, oferirea de asigurari tertelor parti si utilizarea avantajelor pe care le ofera tehnologia.  

In concluziile studiului Ernst & Young se arata ca organizatiile care reusesc sa transforme riscurile in rezultate isi creeaza avantaje competitive prin implementarea mai eficienta a resurselor (stiu exact unde alocarea resurselor va avea efectul cel mai bun si riscul pe care compania il va putea gestiona eficient), printr-un proces imbunatatit de luare a deciziilor si, in ultima instanta, printr-o expunere redusa la evenimente negative. 

Organizatiile care transforma riscul in rezultate se concentreaza pe trei directii principale: reducerea riscurilor, cresterea eficientei prin reducerea costurilor presupuse de control si crearea de valoare prin combinarea dintre reducerea riscurilor si reducerea costurilor aferente acestora.  

Despre Ernst & Young

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari in anul 2011. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le acordam clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 450 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: