Parlamentul se reuneste pentru validarea lui Teodor Melescanu ca director al SIE

Data publicarii: 28-02-2012 | Politica

Senatul si Camera Deputatilor se vor reuni, in sedinta comuna, pentru a valida propunerea de numire a lui Teodor Melescanu in functia de director al Serviciului de Informatii Externe.

Senatorul Teodor Melescanu a fost propus de presedintele Traian Basescu pentru functia de director al SIE. El urmeaza a fi audiat in comisiile de specialitate marti, in jurul orei 10,30. 

Teodor Melescanu va fi audiat in Comisiile pentru aparare din Camera Deputatilor si Senat, precum si in Comisia speciala pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SIE. 

"Am acceptat aceasta propunere considerand ca ea poate contribui la consolidarea practicii instituite de presedintele Traian Basescu de a numi la conducerea serviciilor de informatii persoane care fac parte din opozitia parlamentara si nu din majoritate si ca renuntarea la aceasta practica, din cauza crizei parlamentare, ar avea un efect negativ asupra evolutiei pe viitor a sistemului politic romanesc", a declarat Melescanu intr-un comunicat transmis presei, mentionand ca incepand de luni s-a autosuspendat pe o durata nedeterminata din calitatea de membru al PNL. 

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, luni, ca va cere excluderea din partid a lui Teodor Melescanu. 

"Domnul Melescanu nu a informat nici BPC, nici pe mine, nici un alt coleg, dupa stiinta mea, pe nimeni. Am primit din partea domnului Melescanu azi un fel de cerere, in care ne anunta ca se autosuspenda din PNL. Nu e cazul pentru ca voi cere excluderea dlui Melescanu din PNL pentru motive lesne de inteles", a afirmat Crin Antonescu, la finalul sedintei USL. 

Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Hasotti, a declarat luni, pentru AGERPRES, ca parlamentarii USL nu vor participa la audierea senatorului Teodor Melescanu pentru ocuparea functie de director al Serviciului de Informatii Externe. 

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a apreciat ca propunerea sefului statului Traian Basescu privind ocuparea de catre Teodor Melescanu a functiei de director SIE este una "in linia deja promovata" de acesta, de a numi ca sefi ai serviciilor oameni din Opozitie, si "o lectie de democratie". 

"Intotdeauna am manifestat deschiderea spre dialog si de la nivelul partidelor politice si de la nivelul Executivului. Iata o demonstratie de deschidere catre dialog a presedintelui, important este ca si in partea cealalta sa existe o astfel de deschidere spre dialog", a spus Anastase. 

Ea a mentionat ca marti, la ora 9,30, a fost convocata sedinta Birourilor Permanente reunite dupa care se va avea loc audierea in comisiile de specialitate a lui Teodor Melescanu. 

"In cazul comisiilor vorbim de un aviz, iar conform Constitutiei cel care decide e plenul, procedurile interne ale Parlamentului sunt chestiuni care tin de Regulamentul Parlamentului. Marti vom merge in plen chiar daca Opozitia va fi sau nu prezenta. Faptul ca Parlamentul functioneaza, asta demonstram in continuare", a mai precizat presedintele Camerei Deputatilor. 

Pe 8 februarie, presedintele Traian Basescu a luat act de demisia din functia de director al Serviciului de Informatii Externe a lui Mihai-Razvan Ungureanu, dupa ce acesta a fost desemnat premier. Conducerea Serviciului este asigurata de adjunctul directorului SIE, general Silviu Predoiu.

Sursa: AGERPRES