SCUMPIRI: liberalizarea tarifelor la gaze si energie, facturi mai mari pentru 90% din populatie

Data publicarii: Astazi, 28-02-2012 | Actualitate

Un numar de 7-7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentand 83-86% din total, ar putea plati de anul viitor preturi mai mari la energie si gaze, odata cu inceperea liberalizarii tarifelor, in timp ce doar 14%-17% ar urma sa primeasca spijin de la stat, insa tariful social va fi eliminat treptat.

Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protectie sociala. Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Tarifele reglementate la electricitate platite de populatie urmeaza sa fie eliminate in perioada 2013-1017. De asemenea, anul viitor va incepe si liberalizarea pretului la gazele furnizate populatiei.

Inainte de a incepe liberalizarea, Guvernul va stabili categoriile de consumatori care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile. Acesti consumatori sunt denumiti consumatori vulnerabili, iar o parte dintre ei vor beneficia de subventie de la stat.

In urma consultarilor dintre autoritati cu Comisia Europeana, consumatorul vulnerabil a fost definit drept "clientul final apartinand unei categorii de clienti casnici care, din motive de varsta, sanatate sau venituri reduse se afla in risc de marginalizare sociala si care, pentru a prevenirea acestui risc, beneficiaza de masuri de protectie sociala de natura financiara si de alte facilitati", se arata intr-un document guvernamental obtinut de Mediafax.

In Romania sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate si gaze naturale. Potrivit documentului, numarul consumatorilor vulnerabili este estimat intre 1,15 milioane si 1,4 milioane de clienti (14-17% din total ), astfel ca intre 6,9 si 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: