Melescanu: Presedintele Basescu mi-a spus ca sunt cel mai potrivit din zona liberala pentru SIE

Data publicarii: 29-02-2012 | Politica

Noul sef al SIE, Teodor Melescanu, a afirmat, marti, ca a acceptat noua functie dupa ce a discutat cu presedintele Traian Basescu, care i-a spus ca "nu vede pe altcineva de la liberali in aceasta pozitie".

"A fost o oferta bazata de la o pozitie de principiu ca doreste sa fie cineva de la Opozitie si mi-a spus un lucru care m-a convins - ca nu vede cine ar putea fi altcineva de la liberali. Dansul (n.r. Traian Basescu) a considerat ca daca ar fi sa numeasca pe cineva din zona liberala sunt cel mai potrivit. Sunt foarte modest, dar cred ca are dreptate", a spus Melescanu, dupa ce a participat la bilantul pe anul 2011 al MAI. 

Acesta a afirmat ca seful statului nu i-a cerut nimic in schimbul desemnarii in functia de director al SIE si a negat ca ar fi vorba o miscare de destabilizare a Opozitiei. "Eu consider ca am facut, potrivit legii si a statutului, ceea ce trebuia, in sensul ca m-am autosuspendat. Acestea sunt prevederile legale care nu permit in anumite functii sa ai calitate de membru de partid si sa faci politica. Pot sa fie si alte pareri, le respect pe toate, chiar daca nu le impartasesc. (...) Cred ca este o practica mult prea importanta aceasta de numire a sefilor serviciilor care nu provin din majoritate, intrucat sa renuntam la criza parlamentara. Dar de aici pana la a pune sub semnul intrebarii functionarea unei institutii fundamentale sau schimbarea practicii cred ca este un pas pe care eu personal nu cred ca trebuie sa-l facem", a sustinut Melescanu. 

El a precizat ca printre prioritatile sale la sefia SIE se afla imbunatatirea raporturilor cu Parlamentul, intarirea colaborarii cu serviciile similare din tarile aliate la NATO si UE, continuarea modernizarii si eficientizarii institutiei. 

Melescanu a subliniat ca decizia de acceptare a functiei de director al SIE a fost una personala. "A fost o decizie personala pe care am luat-o cunoscand bine si consecintele si pericolele daca lasam sa treaca o asemenea ocazie", a spus el. 

Melescanu a vorbit la bilantul MAI in calitate de presedinte al Comisiei de aparare din Senat si a apreciat ca acest minister este cel mai important pentru cetatenii romani. "Nu exista nicio indoiala ca cel mai important minister pentru populatia Romaniei este MAI, nu prin multiplele probleme pe care le gestioneaza, nici prin numarul de personal, care depaseste Ministerul Apararii, nici prin multe alte lucruri care s-ar putea spune, ci printr-un mecanism extrem de simplu - oamenii va identifica pe cei care lucrati in MAI cu statul roman. Dumneavoastra sunteti persoanele care intruchipati cel mai adesea pentru cetateanul obisnuit statul roman cu bunele si cu relele lui si de aceea activitatea dvs. este extrem de importanta (...) in crearea si intarirea unei increderi pe care oamenii trebuie sa o aiba in institutiile statului roman", a spus el. 

Melescanu a dat asigurari ca senatorii din Comisia de aparare vor sprijini initiativele de crestere a autoritatii personalului MAI. 

Si presedintele Comisiei de aparare din Camera, Costica Canacheu, a aratat ca forul pe care il conduce sprijina MAI. El a precizat ca anul trecut, la nivelul forului pe care il conduce au avut loc 11 activitati de control parlamentar in cazul MAI si au fost dezbatute sase proiecte de lege importante care vizeaza acest minister, intre care a enumerat reorganizarea politei de frontiera si infiintarea serviciului de coasta si combaterea violentei in sport.

Sursa: AGERPRES