Costin (BNS): Blocajul existent pe piata muncii consolideaza degradarea permanenta a resurselor umane

Data publicarii: 29-02-2012 | HR/Cariere

Piata muncii din Romania se confrunta, in prezent, cu un blocaj determinat de absenta unor politici coerente in domeniu, a declarat marti, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), cu ocazia prezentarii studiului 'Mobilitatea fortei de munca si aspecte privind incluziunea sociala', coordonat de conf.univ.dr. Liviu Voinea.

'Acest blocaj nu face altceva decat sa consolideze starea de degradare permanenta a resurselor umane si a pietei fortei de munca in general. Prin studiul pe care l-am realizat dorim sa punem un diagnostic cat mai corect in ceea ce priveste situatia pietei muncii din tara noastra. Rezultatele studiului vor fi transmise tuturor factorilor implicati in piata fortei de munca, atat de la Putere cat si din Opozitie', a afirmat Dumitru Costin. 

Potrivit studiului, probabilitatea ca o persoana ocupata sa intre in somaj sau inactivitate a fost de 7,7% in 2011, fata de numai 3,3% in 2010. 'Acest fenomen reprezinta de fapt o reflectare a crizei, dar si a politicilor din sectorul public si privat, de restructurare pe seama reducerii personalului. Concret, masura va avea un impact negativ pe parcursul anului 2012 asupra cheltuielilor bugetare de asistenta sociala', a declarat Liviu Voinea. 

Cei care au intrat in somaj sau inactivitate sunt in special persoane cu educatie scazuta, provenite din mediul rural sau care erau angajate in regim de lucru temporar. 'Un semnal de alarma il constituie faptul ca rata de permanenta in somaj a fost de 58% in 2011, in crestere de 50% in 2010. Acest lucru inseamna ca 6 din 10 someri raman someri. Drept urmare, 80% din someri nu-si gasesc de lucru, iar tinerii fara studii superioare sunt categoria cea mai afectata', a subliniat Liviu Voinea. 

Studiul mai arata ca peste jumatate dintre elevii si studentii care isi incheie studiile intra in somaj sau inactivitate, ceea ce evidentiaza slaba corelare dintre sistemul educational si necesitatile de pe piata muncii. 

Potrivit lui Voinea, primele doua masuri pe care statul ar trebui sa le ia in perioada urmatoare in vederea unui impact economic pozitiv sunt scaderea contributiei la asigurari sociale cu 5%, atat pentru angajat cat si pentru angajator, precum si cresterea salariului minim pana la 800 lei, fata de 700 lei cat este la ora actuala. 'Prin aceste doua masuri, salariatii au in mod sigur de castigat, firmele angajatoare nici nu pierd, nici nu castiga, in schimb bugetul de stat castiga si el prin aducerea unor resurse financiare la suprafata, in urma scoaterii lor din zona gri a economiei', a mai spus Liviu Voinea.

Sursa: AGERPRES