Propunerile de rechemare a ambasadorului roman din Siria si de expulzare a celui sirian, remise Presedintiei si primului ministru

Data publicarii: 01-06-2012 | Politica

Ministrul de externe, Andrei Marga, a declarat, joi, ca MAE a remis Presedintiei si primului ministru propunerile de rechemare a ambasadorului roman in Siria si de expulzare a ambasadorului sirian in Romania.

Seful diplomatiei a precizat ca serviciile consulare ale Romaniei din statul arab vor fi mentinute, pentru a se putea acorda asistenta cetatenilor romani aflati in Siria. 

"In acest moment, Ministerul de Externe a remis autoritatilor statului propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei si rechemarea ambasadorului Romaniei, precum si continuarea functionarii serviciilor consulare, astfel incat populatia din Siria, care detine pasapoarte romanesti, cetatenii romani aflati in Siria sa poata beneficia de asistenta normala din partea serviciilor noastre externe", a declarat ministrul Andrei Marga, intr-un interviu acordat AGERPRES, ce va fi difuzat integral in cursul zilei de vineri. 

In urma cu doua zile, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Dan Petre l-a convocat la sediul MAE pe insarcinatul cu afaceri al Republicii Arabe Siriene la Bucuresti pentru a discuta pe marginea violentelor produse in localitatea Houla. 

"Secretarul de stat a condamnat ferm violentele incalificabile comise, recent, in localitatea Houla, in apropierea orasului Homs, soldate cu moartea a peste 100 de persoane, dintre care aproape jumatate copii. Secretarul de stat Dan Petre a exprimat profunda indignare fata de astfel de acte, care sunt de natura sa ameninte inclusiv stabilitatea si securitatea regionala", informa MAE, intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES pe 29 mai. 

MAE de la Bucuresti a facut apel la regimul sirian sa inceteze de urgenta orice forma de violenta si a solicitat punerea in aplicare cu rigurozitate si in intregime a planului emisarului comun al ONU si Ligii Statelor Arabe, Kofi Annan, in conformitate cu rezolutia 2043 a Consiliului de Securitate al ONU, si sustinerea in totalitate a misiunii de observare a ONU in Siria (UNSMIS). 

Primul ministru Victor Ponta a declarat, joi, ca propunerea ministrului Andrei Marga de retragere a ambasadorului Romaniei la Damasc si de expulzare a ambasadorului sirian la Bucuresti este corecta, insa autoritatile romane trebuie sa pastreze in statul arab aparatul tehnic necesar asistentei pentru romanii de acolo. 

"La nivel politic decizia e perfect corecta si trebuie sa o luam, dar la nivelul protectiei pe care noi trebuie sa o oferim cetatenilor romani si de origine romana care traiesc in Siria - si nu e vorba de 50-100 de oameni, e vorba de mii de oameni, in special femei si copii - neaparat trebuie sa pastram la Damasc (personal consular tehnic, n.r.), sa avem grija de acei romani care sunt acolo", a spus Victor Ponta.

Sursa: AGERPRES