Reprezentantii organizatiilor de mediu au protestat, joi, fata de exploatarea gazelor de sist in Romania

Data publicarii: 01-06-2012 | Mediu

Asociatia 'Romania fara ei', membra a Aliantei 'Romania Km.0', alaturi de o serie de ONG-uri de mediu, au protestat, joi seara, in Bucuresti, timp de aproape doua ore, si au cerut clarificarea situatiei exploatarii gazelor de sist in Romania.

La eveniment, la care au participat protestatari sositi din mai multe judete din tara - Constanta, Vaslui, Sibiu, Arad, Iasi, Olt, Neamt, Alba, Dolj, dar si Bucuresti, a debutat cu un miting organizat in Piata Victoriei, timp de o ora. 

Ulterior, protestatarii au pornit intr-un mars de protest catre resedinta ambasadorului SUA la Bucuresti, situata la intersectia Sos. Kiseleff cu strada Arh. Ion Mincu, cu scopul de solicita retragerea acreditarii acestuia pentru afirmatiile facute in timpul mitingurilor organizate in luna ianuarie, in Piata Universitatii. 

'Protestam fata de atitudinea autoritatilor in ceea ce priveste exploatarile gazelor de sist si a faptului ca nu au curajul sa ia decizia de a spune nu. Romania trebuie sa suspende definitiv acest tip de exploatare, cum s-a intamplat si in alte tari, ca Bulgaria sau Franta. Sunt zone in Romania unde daca apa ia foc daca aprinzi un bat de chibrit', a declarat, pentru AGERPRES, George Epurescu, reprezentantul Asociatiei 'Romania fara ei'. 

Acesta a adaugat ca un alt obiectiv al protestului organizat joi seara a fost retragerea acreditarii ambasadorului SUA in Romania, Mark Gitenstein, dar si anchetarea celor care au agresat, in ianuarie, manifestantii din Piata Universitatii. 

'Solicitam retragerea acreditarii ambasadorului american pentru jignirile aduse cetatenilor romani din Piata Universitatii in ianuarie, ingerintele in politica interna, dar si in sistemul de justitie, vezi cazurile Morar si Macovei', a mentionat Epurescu. 

Participantii la miting au inaintat o scrisoare Guvernului in care prezinta situatia exploatarii gazelor de sist la nivelul institutiilor europene, o scrisoare prin care cetatenii romani cer retragerea acreditarii oficialului american, precum si o copie a scrisorii inaintate presedintelui SUA privind retragerea de la post a lui Mark Gitenstein. 

In Franta, in primavara anului 2011, Parlamentul a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Ulterior, Guvernul a anulat drepturile de explorare a gazelor de sist acordate in 2010. 

In Bulgaria, desi in iunie 2011 Guvernul acordase dreptul companiei Chevron sa inceapa operatiuni petroliere de identificare a unor zacaminte de gaz neconventional folosind metoda de fracturare hidraulica in zona Novi Pazar din nord-estul Bulgariei, in urma intensei opozitii a organizatiilor neguvernamentale si a comunitatii locale, pe 18 ianuarie 2012, Parlamentul bulgar a interzis folosirea metodei de fracturare hidraulica, precum si a oricarei tehnologii similare, in explorarea si exploatarea gazelor si petrolului. In plus, la data de 11 aprilie 2012, Parlamentul bulgar a modificat legea privind protectia mediului prin instituirea obligatiei de efectuare a studiului de impact asupra mediului inclusiv in faza de prospectie a hidrocarburilor neconventionale. 

Exploatarea acestor formatiuni prezinta cele mai ridicate riscuri de mediu, asa cum se arata intr-un studiu privind impactul extractiei gazelor de sist si a petrolului de sist asupra mediului si a sanatatii, efectuat de Directia de Tematici si Politici Interne din cadrul Parlamentului European, in iunie 2011. 

Metodele de fracturare hidraulica presupun o serie de riscuri asupra mediului, dintre care unele nu au fost aprofundate si intelese suficient pana la acest moment. In plus, este foarte posibil ca amprenta de carbon a gazului de sist sa nu o depaseasca doar pe cea a gazului conventional, ci chiar pe cea a carbunelui. 

Sursa: AGERPRES