Daniel Chitoiu: Sper sa avem o crestere economica de 1,5-1,7 puncte procentuale la sfarsitul anului

Data publicarii: 01-06-2012 | Economie

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, a declarat, joi seara, la Ploiesti, ca spera ca Romania sa inregistreze la sfarsitul anului in curs o crestere economica de 1,5-1,7 puncte procentuale, dar si ca a doua transa de recuperare a reducerilor salariale ar putea fi acordata in luna decembrie daca exista resursele necesare.

'Eu sper ca Romania sa inregistreze la sfarsitul anului o crestere economica de 1,5-1,7 puncte procentuale. Am aceasta speranta pentru ca venind o noua guvernare putem sa reducem cheltuielile neeconomicoase din economie si putem sa stimulam un pic economia, mai ales mediul de afaceri, IMM-urile, astfel incat sa putem sa avem crestere economica', a declarat Chitoiu la finalul unei intalniri cu oamenii de afaceri din Prahova. 

Ministrul a precizat ca in functie de evolutia indicatorilor economici va fi facuta o rectificare bugetara in iulie sau in august, dar si ca se lucreaza pentru crearea conditiilor favorabile acordarii celei de-a doua transe pentru revenirea salariilor in luna decembrie. 'Din punctul de vedere al acordarii celei de-a doua transe a salariilor, la rectificarea bugetara pe care o vom face in a doua parte a anului, trebuie pana atunci ca noi, prin masurile pe care le luam in aceste luni, mai si iunie, sa cream conditiile si resursele bugetare astfel incat sa putem acorda cea de-a doua transa in luna decembrie. Daca avem resursele, din decembrie, daca nu le avem, le aprobam in decembrie si se iau in luna ianuarie', a explicat ministrul Economiei. 

Referindu-se la sistemul de impozitare, Daniel Chitoiu a afirmat ca acesta trebuie regandit in urma procesului de reorganizare administrativa, dand exemplul Germaniei si SUA. 'Aici, din punctul de vedere al cotelor de impozit ce ar trebui sa revina judetelor in functie de cat participa la bugetul de stat, trebuie regandit intreg sistemul de impozitare, intreg sistemul fiscal. De exemplu, in Germania sau in SUA exista trei trepte de impozitare sau trei categorii de impozite. Exista bugetul local, bugetul regional si bugetul national. Deci, veniturile, impozitele si taxele care se incaseaza acum in Romania ar trebui, dar in momentul in care si Romania va stabili reorganizarea administrativa din punct de vedere regional, sa-si stabileasca un alt sistem fiscal de impozite si taxe care sa revina autoritatilor publice locale, celor regionale si celor la nivel national. Atunci, sursele de finantare revin intr-o cota mult mai echilibrata in functie de participarea fiecarui judet la constituirea bugetului general consolidat', a mai spus ministrul Economiei. 

Daniel Chitoiu a participat, joi seara, la Ploiesti, la o intalnire cu oamenii de afaceri din Prahova. 

Sursa: AGERPRES.