Restantele la credite se apropie de 5,5 miliarde de euro. De unde provin cei mai mari restantieri

Data publicarii: 05-06-2012 | Finante-Banci

Sumele restante catre banci au continuat sa creasca si in primele patru luni ale anului, romanii acumuland intarzieri tot mai mari la plata creditelor. Restantele romanilor, atat in randul populatiei, cat si al firmelor, au continuat sa creasca si in primele patru luni ale acestui an, ajungand la finele lunii aprilie la echivalentul a 5,42 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Restantele reprezentau in aprilie 10,5% din totalul creditelor acordate, in crestere de la 9,47% la sfarsitul anului trecut.

Cresterea restantelor s-a inregistrat atat pe segmental creditelor in lei, cat si pe cel al imprumuturilor in valuta. Astfel, sumele restante in lei s-au majorat in primele patru luni ale anului cu 7,85%, de la 9,29 miliarde de lei la 10,02 miliarde de lei.

Cele mai mari restante in functie de ponderea acestora in totalul creditelor acordate se inregistrau in aprilie in judetele Salaj (18%), Alba (16%), Arad (16%), Suceava (16%) si Bistrita-Nasaud (15%). La polul opus se aflau judetele Giurgiu (3%), Gorj (5%), Teleorman (6%), Dambovita (6%) si Dolj(7%).

Integral in Adevarul