DTZ Echinox: sectorul rezidential de lux a fost alimentat preponderent de inchirieri in primele cinci luni din 2012

Data publicarii: 05-06-2012 | Imobiliare

Compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox a intermediat in primele cinci luni ale anului in curs tranzactii de inchiriere pe segmentul rezidential de lux a caror valoare cumulata depaseste 500,000 de euro anual . Inchirierile au inregistrat o crestere de 100% fata de acelasi interval al anului 2011. Beneficiarii resedintelor au fost ambasadori, inalti diplomati, presedinti si vicepresedinti de banci si companii multinationale, acestia optand pentru penthouse-uri cu 3-4 dormitoare, situate in zona de nord a capitalei. Bugetele pentru inchirierea unor astfel de proprietati de top incep de la 4,000 de euro lunar si pot ajunge pana la 10,000-12,000 de euro in cazul apartamentelor tip penthouse si pana la 20,000 de euro pentru vile.  

Ambasadele, bancile si marile companii multinationale sunt cei mai activi clienti pe nisa inchirierilor rezidentiale de lux. In cazul ambasadelor, procesul de ofertare si de selectie este cel mai indelungat si formalizat, ajungand uneori la aproape doi ani.  

"Pentru relocarea unui ambasador am lucrat un an si opt luni. Resedinta se afla de peste 30 ani intr-o vila, iar relocarea intr-un penthouse a necesitat indelungi discutii, multiple comisii oficiale, modificari ale aspectelor de securitate si ale specificatiilor tehnice. Penthouse-ul pe care l-au ales are 450 mp utili si 400 mp de terase.” comenteaza Raluca Plavita, Senior Residential Consultant, DTZ Echinox

In cazul diplomatilor si al expatilor din linia a doua, bugetele pentru resedinte se situeaza intre 3,000 si 6,000 de euro, acestia vizand de regula apartamente cu 2-3 dormitoare, nemobilate. Oferta se regaseste cel mai adesea in zone precum Dorobanti, Kiseleff, Herastrau, Nordului.

Piata rezidentiala din Bucuresti ofera astazi un numar relativ limitat de resedinte de top - locatie, suprafete, finisaje si facilitati de exceptie - mai ales atunci cand este vorba despre vile. "O tendinta recenta pe care am observat-o in randul inaltilor diplomati este aceea de a se orienta dinspre clasicele vile catre penthouse-uri moderne, care le ofera mai mult confort, spatii ample, flexibil compartimentate si chiar terase si gradini mai generoase, de tip "rooftop”. Am intermediat recent doua astfel de relocari pentru doi ambasadori.” completeaza Raluca Plavita, DTZ Echinox. 

DTZ Echinox a oferit servicii de relocari, renegocieri, consultanta si administrare pe segmentul rezidential de lux pentru Ambasada Marii Britanii, a Israelului, a Statelor Unite,  Ambasada Sudanului, a Tunisiei, Ambasada Germaniei, a Qatarului, Kuwaitului, Iordaniei, a Emiratelor Arabe Unite etc. Intre clientii departamentului rezidential se numara de asemenea principalele banci si companii multinationale. Compania are o experienta neintrerupta pe segmentul rezidential de lux de 19 ani.  

DTZ Echinox a lansat in 2010 primul portal rezidential de lux - www.dtzresidential.ro - o platforma online ce reuneste 130 de apartamente si vile exclusiviste, disponibile pentru vanzare si inchiriere. In 2011, compania a intermediat tranzactionarea unui imobil rezidential de lux de 33 de apatamente situat in zona Nordului-Herastrau. Valoarea tranzactiei a fost de peste 7 mil de euro, acesta fiind achizitionat de un fond de investitii.