Christine Lagarde: BCE ar putea reduce dobanda de referinta sub nivelul de 1%

Data publicarii: 05-06-2012 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana are posibilitatea de a reduce rata dobanzii, a afirmat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, intr-un interviu acordat publicatiei suedeze Svenska Dagbladet, transmite Reuters.

'Cresterea poate fi sprijinita prin politici monetare, cum ar fi operatiunile LTRO derulate de Banca Centrala Europeana. Este de asemenea evident ca exista spatiu de manevra pentru ca BCE sa reduca din nou rata dobanzii', a afirmat Christine Lagarde. 

In lunile decembrie 2011 si februarie 2012, Banca Centrala Europeana a oferit bancilor credite in valoare totala de 1.000 de miliarde de euro la o dobanda de doar un procent. 

In 3 mai, Banca Centrala Europeana (BCE) a lasat nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 1%, iar presedintele Mario Draghi a mentionat ca la reuniunea consiliul guvernatorilor nu s-a discutat o propunere de reducere a dobanzii de referinta. BCE nu a coborat niciodata dobanda de referinta sub nivelul de 1%. 

In interviul acordat publicatiei suedeze, Lagarde a dezmintit ca FMI negociaza cu Spania acordarea unui ajutor financiar. 

'Categoric nu facem asta. Spania a depus multe eforturi, a aratat curaj politic si a adoptat reforme si masuri de austeritate', a afirmat oficialul FMI in Svenska Dagbladet. 

Spania se confrunta cu problema datoriilor ridicate ale regiunilor si ale bancilor. Mai mult, se estimeaza ca Spania va fi singura tara din zona euro care se va afla in recesiune anul viitor, in conditiile in care aproximativ un sfert din populatie nu reuseste sa-si gaseasca un loc de munca. 

In ultimele saptamani randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole au crescut iar Spania a luat locul Italiei, fiind principalul motiv de ingrijorare pentru investitori. 

Sursa: AGERPRES