BNR, intre ciocan si nicovala. Interventiile in favoarea leului pun presiune pe dobanzi

Data publicarii: 05-06-2012 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit in mai pentru sustinerea leului, dupa cum arata datele cu privire la rezervele internationale si estimarile analistilor. Dar incercarea de a impiedica deprecierea leului a venit cu un cost, cel al dobanzilor in crestere in piata interbancara. 

Rezervele valutare la BNR au scazut in luna mai cu 817 milioane de euro, de la 34,33 miliarde euro la 33,52 miliarde euro, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice a achitat in aceasta perioada un imprumut scadent in valuta, cu o valoare de 760 de milioane euro. Cu toate acestea, analistii nu au niciun dubiu ca banca centrala a fost foarte activa in mai in piata valutara, in incercarea de a stopa deprecierea leului.

"Este clar ca BNR a intervenit in piata valutara, pentru ca dobanzile au urcat iar spre 5%. Eu cred ca a fost o interventie masiva, tinand cont ca banca centrala a trebuit sa dea din ce in ce mai multa lichiditate in piata repo", a spus, pentru Wall-Street.ro, analistul economic Florin Citu.

Integral in Wall Street