Popa: O eventuala iesire dezordonata a Greciei din zona euro ar pune presiuni pe monedele tuturor tarilor

Data publicarii: 06-06-2012 | Finante-Banci

O eventuala iesire dezordonata a Greciei din zona euro, daca s-ar produce, ar duce la presiuni pe monedele tuturor tarilor, nu ar fi numai presiuni pe euro, ci si pe monedele tuturor tarilor care nu fac parte din zona euro, a declarat, marti, Cristian Popa, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Am vazut ca in momentul in care instabilitatea politica a determinat iesiri de depozite din bancile grecesti parinte, acest lucru nu s-a consemnat la nivelul sucursalelor cu capital grecesc din Romania. S-au ingustat aceste depozite in perioada anterioara dar nu am constatat acest fenomen corelat cu ce s-a intamplat in Grecia la bancile parinte acum. Vorbesc despre ultimele doua luni, sa zicem. O eventuala iesire dezordonata daca a Greciei din zona euro, daca s-ar produce, ar duce la presiuni pe monedele tuturor tarilor. Nu ar fi numai presiuni pe euro, ci si pe monedele tuturor tarilor care nu fac parte din zona euro. Este posibil sa vedem ingustari de pozitii si iesiri de capitaluri volatile din multe din aceste economii. Aici Romania are un beneficiu. Detinerile de titluri de stat, din datoria publica exprimata in lei ale nerezidentilor, sunt mult mai mici decat in cazul altor tari, iar datoria publica, ca si podere in PIB, este mai mica in termeni relativi decat in alte tari. In sensul acesta aveam undeva la 18% din titlurile in lei detinute de nerezidenti la momentul iulie 2011, iar acum mai avem cam 11-12%", a explicat Popa. 

Potrivit acestuia, eventuale iesiri de capitaluri n-ar fi fara consecinte pentru curs, dar ar fi mult mai putin ample si cu consecinte mai limitate decat in cazul Poloniei, Ungariei sau Cehiei. 

BNR a organizat, marti, o conferinta cu tema "Elemente ale cadrului de analiza si prognoza al politicii monetare", ce face parte din ciclul Colocviilor Bancii Centrale. 

Sursa: AGERPRES