Mugur Isarescu: Stam bine de tot la acoperirea importurilor din rezerva

Data publicarii: 06-06-2012 | Finante-Banci

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a dat asigurari, marti, ca Romania 'sta bine de tot' la indicatorul care arata acoperirea din rezerva Bancii Centrale a importurilor, ca element care trebuie luat in calcul atunci cand se vorbeste despre evolutia rezervei valutare a tarii.

'Din punctul de vedere al indicatorilor relativi, adica al raportului dintre rezerva internationala si importurile tarii, importurile prospective, nu cele trecute, cele prevazute in viitor, de bunuri si servicii stam inca bine de tot. Optimul de acoperire este intre 4 si sase luni, iar noi avem peste sase luni, chiar pana la sapte luni, chiar si dupa aceasta scadere a rezervei, de la sfarsitul lunii mai', a spus guvernatorul BNR, intr-o conferinta cu tema "Elemente ale cadrului de analiza si prognoza al politicii monetare", din ciclul Colocviilor BNR. 

Acesta a aratat ca este costisitor sa tii o rezerva valutara mare, in conditiile in care esti fortat sa fructifici putin, dar in 2012 sunt sume mari de rambursat la imprumuturile externe ale tarii. 

'Nu am tinut aceasta rezerva pentru ca eram mari clarvazatori. N-am prevazut ce se intampla in Grecia, dar vremurile sunt tulburi. Stiam ca dupa ce te imprumuti mai trebuie sa dai si banii inapoi. Anul acesta este un an in care avem de platit vreo doua miliarde de euro, daca nu ma insel, din ratele scadente si de aceea noi consideram ca am tinut o rezerva la un nivelul optim', a subliniat Mugur Isarescu. 

Rezervele internationale ale Romaniei au scazut cu 798 milioane euro (2,11 la suta), de la 38,526 miliarde euro, la 30 aprilie, la 37,728 miliarde euro, la 31 mai. La 31 mai 2012, rezervele valutare se situau la nivelul de 33,519 miliarde euro, fata de 34,336 miliarde euro, la 30 aprilie.

Sursa: AGERPRES