Eurostat: Uniunea Europeana a evitat intrarea in recesiune in primul trimestru din 2012

Data publicarii: 06-06-2012 | International

Atat zona euro cat si Uniunea Europeana in ansamblu au evitat intrarea in recesiune, in ambele cazuri Produsul Intern Brut a inregistrat, in primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, o crestere economica zero, dupa o scadere de 0,3% in ultimele trei luni ale anului trecut, conform unei estimari revizuite publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

In cazul Romaniei, Eurostat estimeaza ca PIB-ul a scazut cu doar 0,1% in primul trimestru din 2012, comparativ cu precedentele trei luni, dar a crescut cu 0,8% in ritm anual. 

Aceste cifre ascund o serie de diferente semnificative in randul statelor membre. In timp ce Letonia a inregistrat o crestere economica de 1% in T1 2012 comparativ cu T4 2011, Cehia a inregistrat o contractie de 1%. Romania si Portugalia au inregistrat cea mai mica contractie trimestriala a PIB, minus 0,1%. 

Comparativ, SUA au inregistrat in primul trimestru din 2012 o crestere economica de 0,5%, dupa un avans de 0,7% in ultimele trei luni ale anului trecut, iar PIB-ul Japoniei a inregistrat un avans de 1%, dupa ce in trimestrul patru din 2011 a ramas stabil. 

Comparativ cu perioda similara a anului trecut, PIB a scazut cu 0,1% in zona euro si a crescut cu 0,1% in UE, dupa ce in trimestrul patru al anului trecut PIB a crescut cu 0,7% in zona euro si cu 0,8% in UE. In acest caz, Letonia a inregistrat cea mai mare crestere economica din randul statelor membre (5,5%), fiind urmata de Lituania (4,4%), Estonia (4%) si Polonia (3,8%), la polul opus fiind Grecia cu o contractie de 6,2%. 

Sursa: AGERPRES