Victor Ponta: Guvernul a alocat 200 milioane lei pentru continuarea programului Prima Casa

Data publicarii: 07-06-2012 | Finante-Banci

Executivul a alocat, miercuri, 200 de milioane de euro pentru garantarea creditelor luate prin programul Prima Casa. "Azi, Ministerul de Finante a pus la dispozitie pentru programul Prima Casa inca o linie de garantare a creditelor de 200 milioane lei", a afirmat Ponta. 

Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, a precizat, insa, ca este vorba de 200 de milioane de euro. 

El a aratat ca prin acest plafon de 200 de milioane de euro vor putea fi acordate credite de 400 de milioane de euro in program, avand in vedere ca jumatate din garantie este asigurata de banca. 

"Pentru ca in mecanismul de garantare 50% din suma acordata prin imprumut este garantata de stat si 50% este finantata pe baza riscului luat de banca respectiva, practic este vorba de disponibilitatea unui plafon de indatorare de 400 de milioane, adica dublu", a spus Georgescu. 

El a aratat ca si fara aceasta noua linie de garantare a creditelor, 95% dintre bancile implicate in program aveau la dispozitie plafoane suficiente pentru acordarea de credite garantate de stat. 

"Programul Prima Casa are in prezent plafoane de garantare cam la 95% din bancile care deruleaza programe pentru credite acordate cetatenilor care doresc sa acceseze acest program. Dar sunt 2-3 banci care si-au consumat plafonul acordat si de aceea la nivelul intregului program s-a suplimentat suma de garantare cu echivalentul a 200 de milioane de euro", a precizat Georgescu. 

Vicepremierul a infirmat informatiile vehiculate in piata, potrivit carora s-ar fi terminat banii pentru Prima Casa. 

"Aceasta (noua linie de garantare - n.r.) asigura in continuare fluenta programului, buna lui desfasurare, pentru ca, din pacate, am citit unele remarci ca s-ar fi terminat banii pentru Prima casa, ceea ce nu este real", a afirmat Georgescu. 

Ministrul de Finante a mai aratat ca Guvernul nu are in vedere o decizie de transfer a actualelor credite, din euro in lei, luate in Programul "Prima casa", dar creditele care vor fi luate mai departe pot fi accesate in lei, cu garantie de stat. 

"Fiecare e liber sa mearga la banca sa ceara credit in moneda in care doreste, bancile, la randul lor, pot oferi creditul intr-o valuta sau in alta. Cand am spus de 200 de milioane de euro, este echivalent a 200 de milioane de euro, pentru ca o mare parte din aceste credite viitoare care au in spate garantia statului va fi acordata in moneda nationala. Alte masuri de ordin administrativ, cum ar fi transferarea creditelor dintr-o moneda in alta, nu avem in vedere sa procedam la asemenea decizii", a explicat ministrul. 

Sursa: AGERPRES