Certinvest Arta Romaneasca, singurul fond de investitii in arta din Romania, disponibil clientilor de private banking ai Bancii Transilvania

Data publicarii: 08-06-2012 | Finante-Banci


● Certinvest & BT, parteneriat intre arta si banking ● 

Fondul de investitii Certinvest Arta Romaneasca este disponibil acum clientilor de private banking ai Bancii Transilvania, care au posibilitatea de a-si diversifica portofoliile de investitii, dar si de a spori randamentul acestora, pe termen mediu. Banca Transilvania - prin Divizia de Private Banking - impreuna cu Certinvest - societate de administrare a investitiilor - lanseaza astazi un parteneriat pentru stimularea investitiilor in arta.  

Certinvest Arta Romaneasca este un fond inchis de investitii, singurul de acest gen de pe piata din Romania, lansat pe piata  in aprilie 2011. In decurs de un an, acesta a atras active de 1,8 milioane de euro, din partea a  aproape 50 de clienti, persoane fizice si juridice. Portofoliul fondului cuprinde 46 de lucrari de arta, realizate de artisti romani precum Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Stefan Luchian, Ion Țuculescu, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Samule Mȕtzner, Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Jean Al. Steriadi, Gheorghe Petrascu, Octav Bancila, Ion Theodorescu- Sion, Dumitru Ghiata, Nicolae Vermont, Victor Brauner, Constantin Piliuta, Nadia Bulighin, Kimon Loghi, Alexandru Ciucurencu si Vasile Popescu.  Certinvest Arta Romaneasca a vandut pana in prezent 3,2% din valoarea portofoliului, obtinand un randament anualizat la exit de aproape 19%. 

Anca Craciun, Directorul de Private Banking al Bancii Transilvania, afirma: "Ne bucuram ca, prin colaborarea cu Certinvest, facem un pas inainte pentru impulsionarea investitiilor in arta, dar si pentru diversificarea portofoliului de investitii al clientilor nostri din segmentul private banking. Premiera pe piata romaneasca a acestui parteneriat intre arta si banking demonstreaza dorinta de reinventare a sectorului bancar, adaugand o componenta culturala ofertei de produse financiare”. 

Clientii private banking ai Bancii Transilvania pot achizitiona unitati de fond, in urma consilierii primite din partea managerilor dedicati, iar daca sunt interesati, pot opta inclusiv pentru vizionarea lucrarilor de portofoliu in care fondul a investit pana in prezent. Totodata, investitorii vor primi periodic informatii privind evolutia portofoliului. 

Eugen Voicu, presedintele Consiliului de Supraveghere Certinvest, declara: "Intram in acest parteneriat cu Banca Transilvania, prin Divizia de Private Banking, increzatori in sinergiile pe care doua companii  le pot crea in beneficiul clientilor lor. Fondul Certinvest Arta Romaneasca reprezinta o noutate in piata  si a fost generat de dorinta de a oferi investitorilor acces la o piata cu  potential de apreciere deosebit.  Prin parteneriatul cu Banca Transilvania, oportunitatea de a obtine randamentele de pe piata romaneasca de arta va fi oferita unei palete mai largi de investitori, clienti BT. In plus, acestia se vor putea bucura de investitia  facuta in arta, prin gazduirea in casele sau birourile proprii a unor opere de arta apartinand fondului.”

Banca Transilvania are peste 1.800 de clienti de private banking. Valoarea totala a portofoliului aferent   a depasit, la sfarsitul primului trimestru a acestui an, 420 milioane euro. Divizia BT de Private Banking se adreseaza persoanelor fizice care dispun de resurse mai mari de 100.000 de euro in cont, precum si clientilor care investesc sume semnificative in produsele subsidiarelor Grupului Financiar Banca Transilvania, in cadrul Sucursalei BT Cipru, respectiv persoanelor care detin carduri premium.

Fondul Certinvest Arta Romaneasca a fost autorizat prin Avizul CNVM 13 din data de 12.04.2011 si este inscris in Registrul CNVM cu numarul CSC08FIIR/40021 din data de 12.04.2011. 

Banca Transilvania & Certinvest

Despre Certinvest:

Certinvest a luat fiinta in anul 1994 si are in prezent in administrare active de aproximativ 33 milioane euro, distribuite in 15 fonduri de investitii, dintre care 9 deschise, fiecare dintre ele orientat catre alt tip de investitii: 

  • Certinvest XT Index (fond de indice-actiuni), 
  • Certinvest BET Index (fond de indice-actiuni),
  • Certinvest BET-FI Index (fond de indice-actiuni),
  • Certinvest Short Fund (fond de actiuni cu strategie short)
  • Certinvest Dinamic (fost Intercapital - fond diversificat dinamic), 
  • Certinvest Prudent (fost Capital Plus - fond diversificat defensiv), 
  • Certinvest Obligatiuni (fost Orizont - fond de obligatiuni) 
  • Certinvest Tezaur (fost Monetar - fond de obligatiuni) si
  • Certinvest Next Generation (fond diversificat flexibil pentru acumularea de economii in beneficiul copiilor)

precum si 6 fonduri inchise de investitii: Certinvest Arta Rmaneasca,Certinvest Absolute Return, Certinvest Everest, Certinvest Leader, Certinvest Green si Certinvest Properties RO. Certinvest se remarca in piata si ca un lider in administrarea portofoliilor private de investitii, cu o cota de piata de 49,3% pe acest segment.

Certinvest a dovedit de-a lungul anilor ca este unul dintre cei mai dinamici si inovatori administratori de pe piata. Compania a lansat primul fond fara comisioane de subscriere sau rascumparare de pe piata romaneasca (Certinvest Tezaur) si primul fond de obligatiuni din Romania (Certinvest Obligatiuni). Certinvest se mandreste totodata ca fiind un sustinator al pietei crescande de fonduri de investitii din Romania, fiind primul administrator care a lansat o platforma online de investitii in fondurile administrate: www.Investonline.ro,  prima platforma de testare gratuita a investitiilor in fonduri mutuale, www.invesTeam.ro, precum si primul blog corporate menit sa aduca domeniul investitiilor mai aproape de investitori, facandu-l mai transparent, mai clar si mai accesibil: www.Despreinvestitii.ro 

Despre Banca Transilvania:

Banca Transilvania® se numara printre primele 3 banci din Romania, in functie de active. Misiunea sa, ca banca privata cu capital majoritar romanesc, este sa sprijine mediul de afaceri prin produse si servicii inovatoare. Activitatea BT este organizata pe patru linii principale de afaceri: persoane fizice, IMM, companii mari, respectiv Divizia pentru Medici. Banca Transilvania are peste 6.000 de angajati, o retea formata din peste 550 de sedii si 1,5 milioane de clienti activi. BT este prima banca din Romania care a fost cotata la Bursa de Valori Bucuresti, in 1997. Strategia sa este sustinuta de actionari puternici, precum: BERD, care detine 15% din capitalul social; Bank of Cyprus si IFC, Divizia de investitii a Bancii Mondiale.