Acord privind restabilirea temporara a controalelor la frontierele nationale ale statelor din Schengen, spre dezamagirea CE

Data publicarii: 08-06-2012 | Actualitate

Statele membre ale Spatiului Schengen au convenit joi, la Luxemburg, asupra posibilitatii de a restabili, temporar, controalele la frontierele interne in caz de presiune migratorie incontrolabila asupra uneia din frontierele lor externe, a anuntat presedintia daneza a UE, relateaza AFP.

Acordul a fost obtinut in unanimitate de ministrii de interne din UE, a precizat presedintia daneza. Intelegerea a fost confirmata pentru AFP de o sursa diplomatica germana. 

Comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom, care s-a opus compromisului inaintat de danezi ministrilor, s-a declarat, intr-un mesaj pe contul sau de Twitter, 'deceptionata de lipsa de ambitie europeana' a ministrilor de interne din UE. 

Textul acordului, din care AFP a obtinut o copie, prevede posibilitatea pentru statele membre Schengen sa introduca din nou controale la frontierele lor nationale 'pentru o perioada de sase luni care poate fi prelungita timp de alte sase luni' in cazul in care 'controlul asupra unei frontiere externe a Spatiului (Schengen) nu mai este asigurat din cauza unor circumstante exceptionale'. 

Este vorba 'de o masura extrema, a carei aplicare este supusa unor conditii extrem de stricte', au insistat liderii francez si german, care au cerut aceasta prevedere. 

Statele au deja posibilitatea sa restabileasca temporar controale la frontierele lor nationale din motive de securitate sau legate de ordinea publica. Polonia va face acest lucru pentru Campionatul European de fotbal din aceasta vara. 

Insa nu era prevazut nimic in cazul presiunilor migratorii incontrolabile care determina incapacitatea de a controla o frontiera externa a Spatiului Schengen, asa cum este cazul in prezent la granita Greciei cu Turcia.

Sursa: AGERPRES