BERD ajuta la imbunatatirea sistemului de transport public in Arad, Romania

Data publicarii: 11-06-2012 | Finante-Banci

BERD continua sa sprijine imbunatatirea sistemelor de transport public din Romania, prin acordarea unui imprumut de 20,4 milioane de euro Primariei Arad, pentru a finanta achizionarea de tramvaie noi cu grad crescut de eficienta energetica.

 Situat in vestul Romaniei, municipiul Arad este un important punct comercial si o ruta comerciala majora de legatura intre partea de vest a tarii si Europa de Vest.

 Transportul public al orasului este asigurat de tramvaie si autobuze, care transporta majoritatea calatorilor in oras si catre zonele adiacente. Majoritatea serviciilor sunt operate de catre Compania de Transport Public Arad, companie detinuta de catre municipalitate.

 Finantarea BERD va sustine un obiectiv mai larg de restructurare si eficientizare al sistemului de transport public, precum si reducerea congestionarii traficului si a poluarii aerului in Arad.

 Veniturile din imprumut vor fi folosite pentru a achizitiona pana la cinci tramvaie cu grad crescut de eficienta energetica si pentru a moderniza infrastructura depoului principal.  In plus, proiectul include introducerea unui sistem electronic de ticketing pentru transportul public al Aradului, printr-o finantare suplimentara obtinuta din Fondul Special al Actionarilor BERD. Implementarea proiectului va promova participarea sectorului privat prin externalizarea serviciilor de transport regional catre sectorul privat.

 "BERD este incantata sa continue colaborarea de success cu municipalitatea Arad pentru a imbunatati standardele transportului public din oras. Aceasta noua finantare va aduce beneficii considerabile locuitorilor municipiului Arad si va ajuta la imbunatatirea eficientei operationale a Companiei de Transport Public Arad ,” a declarant  Jean-Patrick Marquet, Director BERD pentru Infrastructura Municipala si de Mediu.

 "Acordul de imprumut semnat astazi este foarte important pentru dezvoltarea viitoare a orasului Arad. Ne va permite modernizarea sistemului de transport public in Arad si va aduce servicii de calitate superioara locuitorilor. Suntem incantati sa beneficiem de sustinerea unui partener de incredere cum este BERD”, a declarat Gheorghe Falca, Primarul Orasului Arad.

 Anterior, BERD a oferit 33 milioane euro municipiuliu Arad pentru a finanta reabilitarea infrastructurii de tramvaie si pentru modernizarea strazilor aflate pe axa nord-sud. 

 De la inceputul operatiunilor sale in Romania, BERD a investit fonduri de peste 5,7 miliarde euro in diferite sectoare economice.