Ponta: Romania ar putea incheia alt acord cu FMI si UE la anul

Data publicarii: 11-06-2012 | Economie

Romaniei nu i-ar strica sa continue sa aiba un anume tip de acord preventiv cu institutiile financiare internationale, putand sa-l foloseasca drept un "certificat de sanatate" pe care sa-l prezinte pietelor pentru a obtine finantare, a declarat premierul Victor Ponta intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg.

Actualul acord incheiat in 2011 cu FMI si UE - al doilea de la inceputul crizei - expira in martie 2013, iar seful guvernului spune ca Romania ar putea continua sa foloseasca indrumarea expertilor straini fara a mai imprumuta insa bani, decizia depinzand insa si de rezultatul alegerilor parlamentare din toamna.

Romania nu a tras bani din acordul semnat in 2011, dar la nevoie poate accesa circa 5 mld. euro. Prin acordul stand-by din 2009 a imprumutat 11,9 mld. euro de la FMI, 5 mld. euro de la UE si 0,6 mld. euro de la Banca Mondiala. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma in prima parte a acestui an ca ar fi bine ca actualul acord cu FMI sa fie si ultimul. "Cel mai bine ar fi sa iesim din acest acord, ceea ce ar insemna ca lucrurile merg bine si nu mai avem nevoie de profesor. Daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun." De altfel, el spunea si in 2010 ca n-ar fi crezut ca Romania sa mai aiba nevoie de FMI.

Integral in ZF.ro