Romania, cele mai multe exploatatii din UE si aproape cea mai mica suprafeta medie pe exploatatie

Data publicarii: 13-06-2012 | Economie

Romania are la ora actuala cele mai multe exploatatii agricole din Uniunea Europeana si una dintre cele mai mici suprafete pe exploatatie, cu o medie de 3,5 hectare, a declarat, marti, Claudia Petrescu, cercetator in cadrul Institutului pentru Cercetarea Calitatii Vietii al Academiei Romane (ICCV).

"Romania detine cele mai multe exploatatii agricole din Uniunea Europeana si una dintre cele mai mici suprafete medii in hectare pe exploatatie din totalul suprafetei agricole, cu 3,5 hectare. Intr-o statistica a UE, doar Malta este in urma noastra din acest punct de vedere, iar una din cauze este faramitarea terenurilor agricole" a precizat cercetatorul ICVV, la un seminar privind asociatiile de agricultori si composesoratele de paduri. 

Datele statistice arata ca un procent ridicat, circa 30%, din populatia Romaniei este ocupata in sectorul agricol, dar calitatea vietii in aceasta zona arata ca mai mult de jumatate din populatie nu se descurca cu veniturile obtinute. 

"Datele culese de ICCV in 2010 arata ca aproximativ jumatate din populatia din mediul rural din Romania considera ca veniturile nu ajung nici macar pentru strictul necesar, circa 37% din lucratorii din aceste zone fiind pe cont propriu", a explicat Claudia Petrescu. 

In ceea ce priveste dinamica asociatiilor agricultorilor din Romania, studiul ICCV a aratat ca in ultimii 10 ani a crescut foarte mult numarul acestor asociatii agricole alaturi de numarul membrilor si salariatilor din aceste organizatii. 

"Numarul asociatiilor agricole si al membrilor si salariatilor acestor asociatii a crescut foarte mult in ultimii 10 ani, acest aspect fiind legat foarte mult de politicile publice din domeniul agricol care au incurajat asocierea in mediul rural", a subliniat cercetatorul ICCV. 

Din cele 794 de asociatii agricole cuprinse in studiu, numar reprezentativ pentru Romania, 54 au fost societati agricole, 426 asociatii, 210 asociatii ale utilizatorilor de irigatii si 80 de organizatii profesionale. 

"Din punct de vedere al profitului acestor asociatii, aproximativ jumatate (49%) au declarat ca nu au avut profit, iar 24% au declarat ca au avut un profit mic, intre 3 si 15%. Doar 3% dintre ele au avut un profit important de peste 15%", a mai adaugat Petrescu. 

In ceea ce priveste prezenta pe piata a produselor agricole promovate de aceste asociatii, aproximativ jumatate din ei au fost prezenti numai in localitatea in care au sediu, iar 11% au declarat ca isi desfac produsele in mai multe judete. 

Sursa: AGERPRES