FNGCIMM - volum record de garantii in primele cinci luni ale anului

Data publicarii: 14-06-2012 | Finante-Banci

FNGCIMM isi mentine, in continuare, trendul ascendent al volumului de garantii emise, inregistrand dupa primele cinci luni ale acestui an, o crestere cu peste 63% a valorii acestuia fata de perioada similara a anului trecut, pana la un nivel de aproximativ 1,3 miliarde lei.

"IMM-urile asigura stabilitatea economica si sociala a oricarei tari si, din aceasta perspectiva, intreprinzatorii  trebuie tratati ca o resursa nationala de o valoare inestimabila, a carei capacitate trebuie folosita la un nivel cat mai ridicat, in vederea amplificarii performantelor economiei nationale. Prin misiunea noastra strategica, avem tocmai rolul de a sustine acest sector, cunoscand faptul ca ideile bune de afaceri pot fi puse in practica doar daca exista finantare asigurata, iar acordarea de garantii faciliteaza atingerea acestui deziderat”,  a declarat Aurel Saramet, presedintele si directorul general al FNGCIMM.

De aceste garantii au beneficiat, in primele cinci luni ale anului in curs, un numar de circa 4.100 de IMM-uri, in crestere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul de garantii emise a depasit cifra de 4.750, in crestere cu 30% fata de primele cinci luni ale anului 2011.

Analiza comparativa a celor doua perioade a identificat, de asemenea, continuarea trendului pozitiv inregistrat in accesarea garantiilor aferente proiectelor finantate din fonduri europene. Astfel, in primele cinci luni din 2012, 300 de IMM-uri au accesat garantia Fondului in vederea implementarii de astfel de proiecte, ceea ce reprezinta un numar de circa 3 ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Un trend similar s-a inregistrat si in cazul acordarii de garantii pentru derularea programelor guvernamentale, valoarea acestora atingand un nivel de peste 270 milioane lei, reprezentand o crestere de 2,3 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut. Dintre acestea, garantii in cuantum de circa 230 milioane lei au fost accesate de primarii si consilii locale, in vederea implementarii de proiecte cu o componentaa de finantare europeana nerambursabila in cadrul FEADR.

Reluarea activitatii de garantare a IMM-urilor in cadrul programului Kogalniceanu, din luna martie a.c., a insemnat deja sustinerea unui numar de cca. 450 de intreprinderi, beneficiari de garantii in cuantum de peste 35 milioane lei. Produsul vedeta al ultimilor ani, programul Prima Casa, a generat, numai in aceasta perioada, un numar de aproximativ 10.200 de contracte de garantare, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.  Pana la finele lunii iunie a.c., estimam ca acest program va ajunge la un total de peste 65.000 de beneficiari si finantari sustinute care vor depasi valoarea de 2,6 miliarde euro.

"Semnalam, pe langa dinamica pozitiva a rezultatelor inregistrate, si o imbunatatire a calitatii portofoliului de garantii, justificat de scaderea nivelului indicelui anualizat al platilor efectuate de la cca. 6.8% in prima parte a anului 2011, catre un nivel de cca. 4.7% in aceeasi perioada din 2012, semn ca sectorul IMM-urilor a devenim mai pragmatic si orientat spre viitor. Deasemenea, in sensul imbunatatirii permanente a parteneriatului nostru cu IMM-urile, in cateva zile vom anunta acordarea de noi facilitati beneficiarilor de garantii acordate de Fond, in interesul comun de stimulare a dezvoltarii continue a mediului de afaceri din Romania”, a mai adaugat Saramet.